Din octombrie 2020 până în ianuarie 2021, românca ar fi primit în mod necuvenit venitul de cetăţenie. Mai exact 2.394 euro, egal cu 598,5 euro pe lună pe cheltuiala statului, deşi în Italia nu a locuit niciodată oficial. Agenții știu că o cheamă Elena C., care este româncă și că a împlinit 76 de ani pe 15 aprilie însă femeia este de negăsit.
Românca este acuzată de înșelăciune agravată la adresa statului. Însă, femeia nu poate fi găsită, iar judecătorul de ședință preliminară a suspendat procedura la o dată ulterioară, dispunând să fie căutată.
Acuzația spune că, la 13 septembrie 2020, Elena C. a depus o cerere de obținere a veniturilor de cetățenie, declarând că locuiește în Cremona, că este în Italia de cel puțin zece ani, iar ultimii doi continuu. Păcat, însă, că românca „nu a fost niciodată înscrisă în listele de evidență a populației cu domiciliul în vreun municipiu al statului italian”, după cum arată investigațiile. Pentru româncă a fost desemnat un avocat, Michela Tomasoni, înlocuită acum la ședință de colegul ei Giancarlo Rosa.
Cazul româncei în vârstă de 76 de ani este unul dintre multele care ajung în sălile de judecată. La Cremona, doar Unitatea de Poliție Economico-Financiară a Guardia di Finanza a denunțat 10.000 de venituri ilegale de cetățenie pentru un total de 4 milioane de euro din contribuții solicitate necuvenit.
140 de români, care au văzut Italia doar în poze, au încasat ilegal Venit de cetățenie
Garda Financiară din Italia a descoperit, la finele anului trecut, o rețea de români și italieni care a fraudat statul cu peste 60 de milioane de euro. Membrii rețelei au depus acte de obținere a venitului de cetățenie pentru nu mai puțin de 9.000 de oameni.
În urma acțiunii autorităților, 16 persoane au fost arestate, printre care cetățeni români și italieni și nu mai puțin de 9.000 au fost denunțate. Totodată, au avut loc percheziții în provinciile Cremona, Lodi, Brescia, Pavia, Milano, Andria, Barletta și Agrigento.
Agenții Comandamentului Provincial al Gărzii de Finanțe din Cremona și Novara, la dispoziția Parchetului din Milano, au pus în aplicare 16 ordine de arest preventiv împotriva membrilor unei rețele care viza extorcarea și obținerea în mod ilegal de plăți din bani publici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News