Berlinul se află printre statele federale cu cel mai mic număr de zile libere legale, dar patronii din regiune consideră că acest număr ar trebui redus încă și mai mult. Organizațiile de afaceri din Berlin-Brandenburg solicită o reevaluare a sărbătorilor legale și argumentează că impactul economic al acestor zile libere este semnificativ. Potrivit acestora, Berlinul pierde zilnic aproximativ 230 de milioane de euro pentru fiecare zi lucrătoare înlocuită de o sărbătoare publică.
Alexander Schirp, directorul general al Uniunii Asociațiilor de Afaceri Berlin-Brandenburg (UVB), a declarat că, deși Berlinul are mai puține zile libere legale comparativ cu alte regiuni din Germania, acestea continuă să reprezinte o presiune asupra economiei locale.
„Berlinul are mai puține sărbători legale, dar și mai multe datorii”, a afirmat Schirp. Acesta propune ca anumite sărbători, precum Ziua Internațională a Femeii, să fie mutate în zile de duminică, astfel încât activitatea economică din timpul săptămânii să nu fie afectată.
De exemplu, Ziua Internațională a Femeii, care a devenit sărbătoare legală în Berlin începând cu 2019, cade în acest an într-o sâmbătă. Schirp consideră că această zi ar putea fi celebrată la fel de bine într-o duminică apropiată, fără a compromite productivitatea economică.
„Aceasta este o zi mondială importantă, dar nimic nu ne împiedică să o onorăm într-o altă zi care nu afectează programul de lucru. Trebuie să regândim aceste lucruri”, a spus el.
Senatorul Muncii din Berlin, Cansel Kiziltepe (SPD), a criticat vehement sugestiile lui Schirp.
„Pe 8 martie, femeile din întreaga lume militează pentru drepturile lor”, a declarat aceasta. Kiziltepe a reamintit că Ziua Internațională a Femeii comemorează revolta muncitoarelor din industria textilelor din New York în 1857 și că această zi a fost câștigată ca sărbătoare legală în Berlin într-un efort de recunoaștere a luptei pentru egalitate.
„Oricine pune la îndoială importanța acestei zile ignoră gravitatea problemelor cu care se confruntă femeile, inclusiv violența în creștere”, a adăugat ea.
Directorul general UVB a sugerat și alte exemple de sărbători care ar putea fi eliminate. Printre acestea se numără Lunea Rusaliilor și Ziua Unității Germane, celebrată pe 3 octombrie. „Trebuie să fim mai flexibili în modul într-un care gândim aceste subiecte”, a spus Schirp, care menționează că acest lucru ar putea contribui la reducerea decalajului economic dintre Berlin și alte state federale.
Berlinul și Brandenburgul se confruntă cu o creștere economică modestă, estimată între 0,5 și 1% pentru anul curent. Dinamica pieței muncii a încetinit semnificativ, cu o stagnare a numărului de angajați supuși contribuțiilor la asigurările sociale în Berlin și o scădere ușoară în Brandenburg. Această situație economică tensionată accentuează nevoia de investiții și de reforme structurale.
Schirp estimează că doar în Berlin este necesar un volum de investiții cuprins între 40 și 50 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii și sprijinirea economiei. Acesta a subliniat că statul trebuie să colaboreze mai strâns cu investitorii privați pentru a accelera aceste schimbări. „Mai puțină birocrație și mai multe investiții sunt cheia”, a concluzionat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News