În ultimii ani, România a devenit un adevărat magnet pentru muncitorii din afara Uniunii Europene, iar dintre aceștia, nepalezii sunt din ce în ce mai prezenți. Fie că este vorba despre livratori de mâncare sau lucrători pe șantierele de construcții, acești muncitori au devenit o parte integrantă a economiei locale. Numărul lor crește semnificativ de la an la an, iar poveștile lor dezvăluie atât provocările, cât și oportunitățile pe care le întâlnesc.
Un exemplu relevant este cel al unui muncitor nepalez intervievat recent. Cu un salariu lunar de 4.000 de lei, acesta reușește să trimită acasă între 3.000 și 3.500 de lei, un efort posibil datorită faptului că firma pentru care lucrează îi asigură cazarea și mâncarea.
"Am un salariu de 4000 de lei. Reușesc să trimit acasă cam 3000 lei, în unele luni 3500 de lei. Lucrez între 8 și 9 ore pe zi, cu două zile libere și vreau să aduc mulți prieteni aici”, a declarat acesta.
Declarația lui privitoare la salariu a stârnit reacții diverse din partea românilor. Unii îi invidiază și spun că nu înțeleg cum de au ajuns la salarii de 4000 lei, în timp ce alții spun că nepalezii nu se feresc să facă nici un fel de sarcină care li se cere. Iată câteva dintre reacțiile din online la acest reportaj:
„Oamenii ăștia nu au absolut nicio vină, atâta timp cât respectă tot în țară e ok. Nu uitați că și noi facem același lucru unde lucrăm peste hotare: Olanda, Spania, Germania etc.”
„Cei care comentați că luați 2.500 de lei în România! Problema e la voi.”
„Super, el cu hrana și cazare asigurată, noi cu aceiași bani plătim rate cu mai bine de jumate din ei, plus cheltuielile, plus hrana... trebuie să avem două joburi ca să ne descurcăm și să trăim decent.”
„Bravo lor că sunt harnici! Ai noștri stau pe ajutor social, nu ar merge la livrat mâncare.”
„Apreciez omul care muncește, nu contează ce nație este.”
,,La compania unde lucrează băiatul meu au făcut concedieri și au adus 200 de nepalezi.”
"Și își merită tot respectul. Lucrez în Marea Britanie alături de nepalezi, filipinezi și vietnamezi. Acești oameni muncesc din greu și nu refuză niciodată un task, oricât de dificil ar fi. Sunt persoane extraordinar de bune la suflet, pozitive și mereu dispuse să te ajute.”
„Normal că pot trimite 3.000 acasă, deoarece ei au și cazarea și masa gratuit. Și spun asta din sursă sigură, nu ce a postat el. Noi nu avem facilități, oferim străinilor din păcate.”
Conform unui studiu realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, peste 200.000 de persoane din afara Uniunii Europene lucrează în România, numărul acestora fiind în continuă creștere. Dintre acestea, un procent semnificativ provine din Nepal, dar și din țări precum Turcia, Republica Moldova, Sri Lanka și India. Dacă în 2019 erau înregistrate aproximativ 80.000 de contracte individuale de muncă ale cetățenilor străini, până în 2023 această cifră a crescut la 200.000.
Majoritatea acestor muncitori lucrează în construcții, HORECA sau curierat, sectoare unde România se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat. Potrivit lui Ionuț Cîrdei, șeful Direcției pentru Imigrări a Municipiului București, 80% dintre acești muncitori prestează muncă necalificată.
În medie, în fiecare zi sunt înregistrați 100 de nepalezi care obțin viză de muncă în România, iar trendul este în continuare ascendent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News