Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. „Viețile uitate” ale muncitorilor români: „Am venit să le oferim copiilor noștri o viață mai bună”. Sacrificiile unei populații „constant ignorată”
WhatsApp
Jurnaliștii francezi de la sudradio.fr au relatat pe larg, într-un reportaj, despre „viețile uitate” ale muncitorilor români din Nantes.
Franța. „Viețile uitate” ale muncitorilor români: „Am venit să le oferim copiilor noștri o viață mai bună”. Sacrificiile unei populații „constant ignorată”

„Pe o pistă mărginită de gunoaie și mașini dărâmate, un băiat trece în fugă pe o bicicletă, înainte de a derapa în fața uneia dintre casele înguste de lemn dintr-o mahala din Nantes, unde 350 de oameni locuiesc fără să fie văzuți de nimeni. În urmă cu câteva luni, mama lui, Daniela Constantin, a fost nevoită să meargă pe acest drum lung, cu sticle în mână, pentru a aduce apă la fiecare masă și înainte de baie. De atunci, ONG-ul Solidarités International a instalat alimentare cu apă potabilă”, așa încep jurnaliștii francezi amplul reportaj dedicat muncitorilor români care locuiesc într-o mahala din Nantes, un oraș în vestul Franței.

Într-un film documentar lansat la jumătatea lunii iunie, partea a șasea a unei serii intitulată „Din ochii tăi”, asociația povestește „viețile uitate” și „nenorocirile de zi cu zi” a locuitorilor mahalalelor din Nantes asemănătoare cu cea a soților Costantin, unde actorul Roschdy Zem a mers pentru a „face vizibilă” o „populație constant ignorată”.

Anglia. Muncitori români, exploatați în spălătorii auto și fabrici de conaționali: Forțați să muncească 16 ore zilnic

 

58 de "lagăre" cu români

 

În Nantes, între 2.500 și 2.800 de persoane, aproape toate de origine română și unele din minoritatea romă, trăiesc în aproximativ 58 de "lagăre", conform Solidarités International, ceea ce face din Loire-Atlantique al doilea departament cu cele mai multe mahalale, după Seine-Saint-Denis. 

„Românii de aici lucrează cei mai mulți pe câmpuri, la vii sau în abatoare”, explică AFP Brice Guillaume, coordonatorul ONG-ului.

Daniela și Ovidiu Constantin sunt muncitori agricole care și-au construit casa cu materiale recuperate din groapa din apropiere. În această mahala vastă, pământul este presărat cu conserve zdrobite, iar casele sunt din lemn și tablă. 

„Aici avem un loc de muncă și destui bani pentru a trăi”, spune Daniela Constantin, în vârstă de 39 de ani. Ea face o pauză, apoi oftează: „Dar copiii noștri sunt analfabeți”. În vârstă de 10 și 13 ani, cei mici din familia Constantin au mers la școală „doar câteva săptămâni” de la începutul anului. Ei sunt încă la școală, dar nu au mijloace de transport pentru a merge în fiecare dimineață.

Potrivit Dihal (Delegația Interministerială pentru Cazare și Acces la Locuință), „70% dintre copiii care locuiau în mahalale în 2021 nu au fost niciodată la școală, o făceau cu intermitență sau abandonau școala”.

Germania. Zeci de muncitori români, cu limuzine scumpe, au adus la exasperare locuitorii dintr-un cartier: „Locuim lângă o casă de groază” - FOTO

 

„Din fericire, aici sunt medici buni”

 

Într-o mahala ceva mai aproape de centrul orașului, Cătălina, în vârstă de 32 de ani, explică zâmbind că „datorită școlii, copiii o învață câteva cuvinte de franceză în fiecare săptămână”.

Stând în cărucior, cel mic, în vârstă de un an și jumătate, are picioarele și ceafa bandajate. Tocmai a petrecut o lună în spital după ce s-a strecurat într-o cadă cu hidromasaj cu sora mai mare, în vârstă de 14 ani.

„Din fericire, aici sunt medici buni. În România e atât de complicat să fii bine îngrijit”, spune mama Cătălina.

Ea s-a alăturat fratelui și cumnatei ei în urmă cu un an în această mică mahala de 45 de locuitori, una din trei în care Solidarités International, subvenționată de metropola Nantes, a instalat deja toalete conectate.

Italia. Muncitori români, majoritatea femei, exploatați de patru italieni: Primeau 4,50 euro pe oră și erau ținuți în câmp 11 ore zilnic

 

„Am venit să le oferim copiilor noștri o viață mai bună”

 

În ultimul său raport, publicat în mai, Colectivul Național pentru Drepturile Omului Romeurope solicită o lege „obligatorie” pentru reducerea mahalalelor într-un mod „demn și durabil”, în același timp îmbunătățind mai întâi condițiile de viață acolo.

„Abolirea lor clară și forțată este nerealistă și de nerealizat. Prioritatea este de a le face cât mai demne”, susține Anthony Ikni, delegat general al Romeurope.

La trei ani și jumătate, nepotul Cătălinei nu este încă la școală, dar vorbește deja franceză: „Bună ziua, te rog o gogoașă”, spune cu mândrie băiețelul, care cunoaște și cuvântul „brutărie”. Părinții lui, care lucrează într-o firmă de curățenie, au aplicat pentru locuințe sociale în urmă cu un an. „Dacă nu avem un răspuns în octombrie, ne întoarcem în România”, oftează Mădălina Constantinescu, în vârstă de 24 de ani.

„În mahala, vara e bine, dar iarna este prea grea”, spune tânăra. „Am venit să le oferim copiilor noștri o viață mai bună. Dacă dacă nu sunt fericiți aici, nu are sens”.

Zeci de muncitori români, ținuți în condiții inumane în Germania: "Cui nu îi convine, e liber să plece"

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv   

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel