Sunt şi locuri unde responsabilii, aduc apă cu cisternele. Administrația Națională „Apele Române” îi îndeamnă pe oameni să folosească rațional rezervele de apă nu pentru grădini și piscine. În acest timp, în nordul și centrul țării, hidrologii au emis coduri galbene pentru posibile inundații.
Prefecturile din șapte județe au precizat pentru Știrile PROTV că au fost impuse măsuri de raționalizare a apei potabile din cauza secetei. Cele mai multe localități sunt în Iași unde aproape că nu mai există rezerve de apă în sol, fiind instalată seceta pedologică extremă. Fenomenul este monitorizat cu atenție și de ministerul mediului.
În Mureș, lipsa apei și căldura excesivă îi forțează pe mulți fermieri să își sacrifice animalele ori să le vândă.
„Dimineța de la șapte până la nouă e căldură, sunt 40 de grade, se uscă iarba că poți să le dai foc. Dacă nu ajută Dumnezeu să ploaie o să fie criză mondială, națională nu a plouat de șase săptămâni”, spune Balint Hunor, fermier, conform sursei citate.
Ioan Boca are 300 de vaci de rasă și ca să consume mai putină apă îşi răcoreşte animalele cu ventilatoare.
„O vacă de lapte care are 550 -700 de kg, depinde de rasă, consuma zilnic normal între 50 și 70 de litri de apă, acum la temperaturile astea și prin transpirație și prin simțul ei că e sete consumă până la 80-90 litri”, mai adaugă fermierul.
Administraţia Naţională Apele Române anunţă că sunt afectate de secetă 115 localităţi din Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş. Totodată preconizează că până la finalul lunii, rezervele de apă din cele 40 de lacuri de acumulare din ţară vor scădea la 68% şi de aceea le solicită românilor să nu îşi ude grădinile şi să nu îşi umple piscinele.
Un consum excesiv se înregistrează şi în Ilfov unde în 5 localităţi alimentarea cu apă a fost limitată două trei ore pe zi. Tot în aceste localităţi compania de apă anunţă că îşi reface rezervele din zonă, dar şi că sunt avarii pe care trebuie să le repare.
Premierul promite că guvernul va lua măsuri dacă seceta se va accentua.
„Am discutat acest aspect cu ministerul mediului, apelor şi pădurilor şi acolo unde va fi nevoie se va interveni punctual”, a precizat Nicolae Ciucă, premierul României.
Între timp preoții mănăstirii Pogleţ din judeţul Bacău s-au rugat pentru ploaie, alături de oamenii din zonă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News