Prin intermediul unor grupuri create pe diverse aplicații, anumiţi indivizi le cer datele personale și banii, apoi dispar. Autoritățile fac cercetări pentru a identifica persoanele în cauză.
Pe aceasta aplicaţie, de pildă, se vând certificate de vaccinare cu Johnson & Johnson. Pielea doritorilor nu este însă străpunsă de acul seringii. Dar actul ar fi gata în 24 de ore, în schimbul unei sume de aproximativ o sută de euro.
„Am fost adăugat din senin de un contact necunoscut având în vedere că eu nu am datele personale adăugate pe aplicația respectivă, deci orice persoană poate fi adăugată. Mi se pare o greșeală din partea celor interesați să cumpere certificatul fals”, spune un păgubit la Știrile PRO TV.
Ca să îi convingă pe cumpărători să facă plata, autorii trimit o fotografie cu certificatul dorit, în care ei inserează datele de identificare transmise de către solicitant.
„Pentru a părea și mai convingători, le transmit și o fotografie cu documentul electronic tip AWB emis în mod automat de firma de curierat prin intermediul siteurilor proprii și le solicită să facă plata cât mai rapid”, a declarat Viorel Andrei, comisar șef, conform sursei citate.
În plus, în unele cazuri, plata este solicitată în echivalent Bitcoin. Cei care recurg însă la această metodă pot fi traşi la răspundere. Atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii.
„Atragem atenția pe această cale asupra potențialilor doritori de astfel de mijloace frauduloase de a eluda legislația în domeniul pandemic, riscă să fie trași la răspundere pentru săvârșirea unor acțiuni în legătură cu falsuri materiale în scrisuri oficiale precum și la comiterea unor infracțiuni de uz de fals”, a mai adăugat Viorel Andrei, comisar șef.
Autorităţile fac cercetări pentru a identifica persoanele implicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News