Ramona Mitrică a plecat la Londra în urmă cu 24 de ani. Tot atunci a fost numită ataşat cultural al Ambasadei României din Marea Britanie. Mai târziu a devenit directorul Fundaţiei Raţiu din Londra.
„Modul în care sunt văzuți românii dincolo de graniță a rămas sub statutul pe care aceștia îl au și unul dintre cele mai importante instrumente de corectare a imaginii românilor stabiliți peste graniță este cultura”, a punctat jurnalistul Val Vâlcu.
„Lucrez în acest domeniu în Marea Britanie de peste 25 de ani. Pot să vă împărtășesc din experiența mea de aici, de la Londra. Fiecare reprezentăm România și cultura română peste granițe. Când am venit în 1999 aici, am încercat să cunosc cât mai bine cultura locului și să identific legături între cultura britanică și cultura română și m-am uitat la personalități pe care le-am cunoscut atunci: sculptorul Paul Neagu, arhitectul Șerban Cantacuzino, prințesa Marina Sturdza sau mari oameni de cultură româno-britanici sau oameni politici pe care i-am cunoscut prea puțin.
Am încercat să cunosc și să aflu cât mai mult despre aceste personalități și să folosesc legăturile cu România, dar s-au întâmplat multe în 25 de ani. Cred că eram maxim 50.000 de români în Marea Britanie, acum suntem peste 1.500.000. Imaginea s-a schimbat mult de atunci. Vizibilitatea românilor și implicit a culturii române este cu mult mai mare astăzi.
Au fost valuri ale migrației, dar înainte de '89 au fost cei plecați pe motive politice, după '90 au început valurile migrației economice, sociale. După 2007 și 2014 când am dobândit dreptul de muncă pe piața britanică, comunitatea a început să crească. Între timp s-a întâmplat votul Brexit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Au fost multiple schimbări, inclusiv în cadrul comunității noastre”, a spus Ramona Mitrică, manager Profusion International Creative Consultancy, în emisiunea „Bogățiile României din Diaspora!".
„Eu am venit în Marea Britanie în 1999 ca atașat cultural al Ambasadei României la Londra, apoi a urmat o perioadă de 10 ani în care am fost directorul fundației familiei Rațiu din Londra, o fundație care acorda la acea perioadă burse de studii românilor care veneau aici pentru studii postuniversitare, pentru masterate, doctorate. Mulți din acești tineri s-au întors în țară sau au proiecte comune cu România.
De asemenea, am lucrat în special cu artiști. Sunt peste 50 de muzicieni români care au studiat aici și acum sunt celebri. Mă refer la pianista Alexandra Dariescu, care a fost și bursieră Rațiu și soprana Nelly Mircioiu, care lucrează aici în Marea Britanie, pianista Anda Anastasescu, violonistul Alexander Bălănescu, violonistul Remus Azoiței și mulți alții”, a precizat Ramona Mitrică, manager Profusion International Creative Consultancy, în emisiunea „Bogățiile României din Diaspora!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News