Dinu Gîndu și scriitorul Flaviu George Predescu au dialogat despre perspectivele comunității românești din Portugalia. Bogățiile României din Diaspora însumează un nou ciclu de emisiuni realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, prin care se dorește evidențierea obiectivelor culturale românești și a românilor care fac lucruri bune în afara granițelor României.
„Noi primim aceste proiecte și începem să le punem în practică. După caz, unde este un proiect în care audiența din diaspora poate fi mai mare, împreună cu Ambasada care transmite invitația pentru diaspora facem acest gen de proiecte.
Proiectele majoritare le organizăm cu parteneri locali portughezi, de regulă. Multe dintre proiecte le facem în afara institutului, dar pentru anul viitor am pregătit o schimbare în strategia de până acum a institutului, în sensul că noi suntem foarte norocoși că în sediul nostru din Lisabona avem la parter și o galerie de artă foarte frumoasă, foarte generoasă.
Vreau să speculăm mult mai mult oportunitățile pe care ni le oferă galeria, precum și poziționarea, mai ales că fără niște resurse bugetare foarte mari putem veni cu niște propuneri extraordinar de bune de acțiuni. De exemplu, expoziții de pictură sau de artă vizuală în colaborare cu instituții din România.", a spus Dinu Gîndu.
„Avem în plan o serie de patru expoziții pentru anul viitor: una de artă vizuală, fotografie, benzi desenate și de pictură, cu elemente importante din patrimoniul național cu care putem concura cu cele mai importante galerii din Lisabona și putem concura cu celelalte institute culturale din Lisabona pentru că există o rețea întreagă de institute culturale ale multor țări, aici. Cu institutele culturale din Europa suntem parte a unei rețele EUNIC și avem și proiecte comune.
În fiecare an noi începem proiectul cu tradiționala „Ziua Culturii Naționale” care anul acesta a fost marcată printr-un tradițional maraton literar pe care îl organizăm în fiecare an și începem într-o manieră românească, frumoasă și plăcută, anul cultural în Portugalia.
După aceea, avem un eveniment cu tradiție dedicat lui Constantin Brâncuși.
Urmează o sărbătoare foarte plăcută, mai ales copiilor, „Sărbătoarea Mărțișorului", când facem ateliere de creație pentru a stimula păstrarea și promovarea tradițiilor românești, lucru care se întâmplă nu doar în comunitate, dar și în comunitatea portugheză, așa cum o promovăm și în mediul diplomatic.", a spus Dinu Gîndu la la DC News și StiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News