Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
„Radiază înțelepciune într-o zonă tulbure.” Ambasadorul României în Iordania, despre poporul iordanian
WhatsApp
Prezent în emisiunea Bogățiile României din Diaspora, George Cristian Maior, ambasadorul României în Regatul Hașemit al Iordaniei, a vorbit despre climatul geopolitic în care trăiește comunitatea românească din Iordania.

„Este o chestiune foarte interesantă pentru mine, întotdeauna mi-a plăcut să studiez Istoria Orientului Mijlociu. România a fost puternic implicată, și este, dar mai ales în trecutul nu foarte îndepărtat a avut chiar un rol major în Orientul Mijlociu și în contextul, complicat, geopolitic de atunci. Interacțiunile dintre multe state arabe și țara noastră au fost extrem de consistente pe toate planurile și, bineînțeles, relația specială pe care o avem cu Israelul, deci o lume complexă, fascinantă și capabilă să ofere mult României în interacțiunea sa cu această zonă și acum.”

O vecinătate complexă

 

„Este o țară cu o istorie îndelungată care s-a clădit după Primul Război Mondial și apoi, după obținerea independenței, după Al Doilea Război Mondial. S-a clădit pe o fundație solidă etnic, politic, jucând un rol major în ecuația de stabilitate a Orientului Mijlociu dintotdeauna și datorită unor conducători înțelepți cum a fost, de exemplu, Regele Hussein, cum este Regele Abdullah, recunoscuți în plan internațional pentru capacitățile lor diplomatice și de mediere; un popor așezat care, efectiv, radiază înțelepciune într-o zonă tulbure. Este o Monarhie Constituțională, funcționează bine într-un sistem politic așezat, parlament bicameral, sistem de justiție, o armată bine pusă la punct, având în vedere provocările de securitate din zonă, o economie de piață și în ciuda faptului că, spre deosebire de alți vecini, cu resurse importante în energie, petrol, în special, au o economie care performează destul de bine. Problemele mari ale țării sunt generate de vecinătatea complexă, pe care o menționam. În primul rând situația complicată și volatilă din Siria, din această cauză un număr enorm de refugiați sirieni pe teritoriul Iordaniei, peste două milioane, situația din teritoriile palestiniene, întotdeauna o preocupare pentru Guvernul iordanian, și, în acest context, un număr mare de refugiați palestinieni, de asemenea pe teritoriul Iordaniei, situația din Irak, în continuare destul de instabilă, în ciuda unor progrese făcute recent în plan politic, deci o țară care este la mijlocul unor axe de instabilitate, de conflict, de incertitudine, și care încearcă să-și promoveze o politică externă și de securitate capabile să îmbunătățească un context geopolitic volatil.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel