În urmă cu 15 ani, după terminarea colegiului de asistenți medicali la Brașov, Gabriel Ghinea venea în Marea Britanie, dezamăgit de România. Gabriel își dorea să lucreze cinstit și în România și să fie ales pentru munca și cunoștințele sale pentru postul de asistent medical la Spitalul Județean din Brașov.
Fiind o persoană cu principii morale bine înrădăcinate, în urma dezamăgirii trăite pe piața muncii din România, la 21 de ani, acesta a ajuns alături de un prieten în Marea Britanie, Londra. Gabriel a acceptat să își spună poveste în cadrul Podcast-ului Corinei, în care a dezvăluit parcursul său.
„Până să plec din România, am studiat, ca noi toți, de altfel. Am studiat asistent medical generalist. Când am terminat școala, am vrut să merg să ma angajez la spital, iar în ziua în care m-am dus să-mi depun dosarul la interviu, la examen, cum era pe vremea aia, m-am întâlnit cu persoana care se ocupa de interviuri, care ne-a sugerat să dăm șpagă, pentru a putea înainta dosarul mai departe. Era sub formă de concurs.
Eram sincer pregătit să dau acei bănuți, dacă mi se garanta un job după, dar mi se garanta doar că acel dosar nu va dispărea și va fi prezent la concurs. Atunci, bineînțeles că m-am supărat foarte tare și împreună cu prietenul cu care eram atunci, am decis să plecăm din țară. Soarta a făcut să venim în Marea Britanie. Erau o agenție de recrutare fix lângă spitalul unde am fost pentru concurs”, povestește Gabriel Ghinea.
Întrebat de Corina ce sumă au cerut cei de la spital șpagă pentru a putea fi acceptat la interviul pentru postul medical dorit, Gabriel a dezvăluit suma, fiind vorba de 400 de euro, bani care în urmă cu 15 ani nu erau deloc puțini.
„Undeva la aproximativ 400 de euro. Nu era foarte mare, dar era mai mult de principiu, pentru că, atât timp cât eu am studiat 3 ani de zile, am făcut foarte mult voluntariat, tot în ideea că poate la sfârșitul școlii poate cineva mă vede și mi-ar oferi o poziție, un job undeva. Ceea ce nu s-a întâmplat.”
Începutul nu a fost ușor, așa cum nu este pentru nimeni. Dar într-o „nebunie de moment” așa cum spune Gabriel în podcast-ul Corinei, a împrumutat niște bani de la părinți și a plecat. Acesta nu s-a putut angaja din prima în domeniul său, deoarece „la vremea respectică, în 2007, îți trebuiau niște permise de lucru, se numeau blue carduri sau yellow carduri”.
„Agenția de recrutare ne-a trimis în Marea Britanie drept studenți la un colegiu, unde studiam Helth and Social Care. Și de aici primul loc de muncă a fost la un azil de bătrâni. Fiind cadre medicale ni s-a oferit o poziție între asistenți de îngrijire și asistenți medicali. După ce am văzut stilul de viață de aici, am decis să rămân mai mult decât mi-am propus în UK.”
După mult timp în care Gabriel, acum în vârstă de 36 de ani, a lucrat în sistemul public de sănătate și pentru clinici private, în urmă cu aproape 8 ani a deschis o mică clinică de înfrumusețare în Londra. E-Cliniq Beauty&Aestethics funcționează acum în zona Borehamwood, în nordul capitalei britanice.
„Clinica am deschis-o eu și partenera mea, tot româncă. Ea se ocupă cu partea de înfrumusețare. Tratamente faciale, epilat. Partea medicală, injectabile și alte tratamente corporale”, spune Gabriel Ghinea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News