Germania se confruntă cu un număr record de zile de concediu medical, ceea ce afectează productivitatea și pune presiune pe o economie deja în dificultate. În acest context, Oliver Bäte, CEO al Allianz, a lansat o propunere controversată: reintroducerea unei zile de concediu medical neplătite. Concret, prima zi de absență din motive medicale nu ar mai fi remunerată, o măsură care a stârnit reacții diverse în mediul politic și economic.
Propunerea lui Bäte este susținută și de economistul Monika Schnitzer, care a cerut o revizuire a reglementărilor privind concediul medical încă din luna decembrie. De asemenea, Bernd Raffelhüschen, economist al fundației Stiftung Marktwirtschaft, a mers și mai departe, solicitând până la trei zile de concediu medical fără plată, precum și creșterea contribuțiilor individuale pentru asigurările de sănătate. „Aceasta nu ar cauza probleme sociale majore”, a declarat Raffelhüschen pentru publicația germană Bild, sugerând că decizia privind capacitatea de a munci ar trebui să fie responsabilitatea angajaților.
Cu toate acestea, propunerea a fost întâmpinată cu rezistență din partea aripii sociale a CDU și a altor organizații. Dennis Radtke, președintele Uniunii Creștin-Democrate a Muncii (CDA), a catalogat ideea drept „război de clasă” și a subliniat că aceasta ar afecta în special angajații cu venituri mici.
„Este complet inacceptabilă și reprezintă o cultură a neîncrederii față de angajați”, a declarat Radtke pentru Tagesspiegel.
Tino Sorge, purtătorul de cuvânt al CDU/CSU pentru politica de sănătate, a precizat că doar „foarte puțini oameni se dau bolnavi din plăcere”, ceea ce face ca ideea unei zile neplătite să fie contestată chiar și în cadrul formațiunii. În schimb, Sepp Müller, vicelider al grupului parlamentar CDU/CSU, a susținut că este nevoie de „noi idei” pentru a reduce presiunea asupra sistemelor sociale din Germania.
Michaela Engelmeier, președinta Asociației Sociale Germane (SoVD), a calificat propunerea drept un „adevărat scandal”, subliniind că aceasta subminează drepturile angajaților. Liderul Partidului Stângii, Jan van Aken, a cerut un angajament public din partea candidaților la funcția de cancelar – Friedrich Merz (CDU), Olaf Scholz (SPD) și Robert Habeck (Verzi) – pentru a menține plata integrală a salariilor în caz de boală.
El a criticat ideea ca fiind „lipsită de viziune și iresponsabilă”, afirmând că aceasta alimentează incertitudinea în rândul angajaților.
Plata continuă a salariilor în cazul incapacității temporare de muncă este o reglementare legală în Germania. Angajații beneficiază de remunerație integrală din prima zi de boală, o măsură introdusă pentru a asigura protecția acestora. În anii 1970, însă, exista o zi de așteptare înainte ca indemnizația de boală să intre în vigoare, un model pe care unii îl consideră acum demn de reexaminat.
------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News