Olivia Steer a criticat un mesaj postat pe Facebook de scriitorul Mircea Cărtărescu din 10 ianuarie „La Mulți ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu, una dintre cele mai bune prozatoare din literatura noastră! (...) ”, a scris atunci pe pagina sa de socializare Mircea Cărtărescu.
Fosta prezentatoare TV a postat un mesaj critic la adresa scriitorului pe care l-a acuzat că nu cunoaște regulile gramaticale. „Marele profesor, filolog şi scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu ştie că dativul – feminin – singular pentru «dragă» este «dragei» şi foloseşte, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat «dragii» când se referă la Ioana Pârvulescu. Nu-i bai, bine că ştie sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile şi ne sfătuieşte, cu înţelepciune, cum să gafă… aaa… facem ca el!”, a scris Olivia Steer pe Facebook.
Ulterior ea a șters postarea de pe pagina sa de socializare. De asemenea, Olivia Steer l-a apostrofat Mircea Cărtărescu pentru faptul că i-a îndemnat şi pe alţii să se vaccineze anti COVID-19, dând asigurări că vaccinul este sigur. Mircea Cărtărescu a reacţionat, la rândul său, tot printr-o postare pe Facebook şi i-a explicat antivaccinistei de ce nu are dreptate.
„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om”, se arată în mesajul scriitorului.
Legat de faptul că i-a îndemnat pe români să se vaccineze, Mircea Cărtărescu i-a transmis acesteia următorul mesaj: „Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”.
Olivia Steer a revenit apoi cu un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care îi cere scuze lui Mircea Cărtărescu pentru că l-a acuzat, pe nedrept, de comiterea unei greşeli gramaticale. „Îi datorez domnului Mircea Cărtărescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat si acuzat că nu cunoaşte forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului "dragă". Domnia sa are dreptate când spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, şi - prin urmare - articolul "-i" se ataşează formei unice de plural ("dragi"). Greşeala mea e evidentă şi absolut regretabilă. Mea culpa!
În apărarea mea, nu pot să spun decât că am fost or-bi-tă de certificatul de vaccinat al domnului Cărtarescu, dar mai ales de îndemnul domniei sale către toţi cititorii săi de a se imuniza cu un vaccin experimental, pentru ale cărui efecte secundare anticipate (în mod oficial) producatorii au fost exoneraţi de răspundere penală şi financiară, în mai toate statele lumii, în contradicţie cu legile si regulile de etica medicală, universal valabile", a transmis Olivia Steer.
Deși și-a cerut scuze pentru eroare gramaticală pe care ea însăși a comis-o, nu se lasă și continuă să-l mustre pe Mircea Cărtărescu pentru că, persoană publică fiind, îi îndeamnă şi pe alţi români să se imunizeze împotriva COVID-19.
„Domnul Cărtarescu este cu adevărat liber să îşi asume orice risc personal, dacă doreşte, vaccinîndu-se cu vaccinuri experimentale, care nu au trecut testele de siguranţă. Legea îi permite să se joace cu propria sa viaţă, ca un ruletist dintr-un roman de groază, iar noi nu ne putem opune. Dar, înainte să facă recomandări periculoase mulţimilor însetate de modele autentice, a consultat lista cu efectele secundare ale noilor vaccinuri? Sau a presupus, la fel ca mine, în postarea de ieri, că ştie bine, ceea ce nu ştie nimeni, pe de-a-ntregul, în momentul de faţă?
Iar dacă le-a citit şi le cunoaşte gravitatea, este, oare, corect şi moral să îndemne oamenii să îşi pună în pericol sănătatea şi viaţa, prin injectarea unui ser atît de controversat, care face obiectul monitorizărilor oficiale atente, vreme de doi ani, de aici înainte? Nu ştiu sigur nici un răspuns la aceste întrebări, fireşte. Ceea ce ştiu însă e că toţi putem greşi. Şi asta şi facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine şi gramaticale (minore sau nu), alţii de conşiinţă sau, în cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat", a conchis Olivia Steer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News