Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda are nevoie de români. Un cuplu a părăsit spitalul din România pentru un centru de vârstnici: „Calitatea vieții este mult mai bună”
WhatsApp
Lipsa de personal în sectorul de îngrijire și bunăstare din Zeeland, o provincie din Olanda, este în creștere. Organizația Viazorg se așteaptă ca deficitul de îngrijitori 3 IG (n.r. - nivelul individual de îngrijire a sănătății 3) să crească la peste 730 de locuri de muncă cu normă întreagă până în 2030, dintre care nu toate pot fi ocupate. Se analizeză acum dacă recrutarea lucrătorilor medicali din restul Europei ar putea fi o soluție.

Anca N. se află la centrul de îngrijire Ter Weel din Goes. Ea a început de curând să lucreze aici împreună cu soțul ei Mihai ca îngrijitor 3 IG. Ter Weel este una dintre cele cinci organizații de asistență medicală în care lucrătorii străini din domeniul sănătății participă la studiul condus de Viazorg. Organizațiile de îngrijire doresc să știe ce implică toate acestea atunci când recrutează oameni din Uniunea Europeană și îi integrează atât în ​​muncă, cât și în viața din Zeeland.

„Nu vrem soluții temporare, dar vrem să vedem dacă putem crea un mediu bun pentru sectorul de îngrijire și bunăstare din Zeeland”, spune Remco Wisse, lider de program la Viazorg.

Recrutarea lucrătorilor străini din domeniul sănătății ar putea fi o soluție pentru a contracara deficitul mare. Potrivit lui Wisse, trebuie depuse toate eforturile pentru a menține îngrijirea accesibilă tuturor celor care au nevoie de ea. „Pentru că creșterea numărului de îngrijitori necesari este evidentă”.

Anca și Mihai, ambii în vârstă de 31 de ani, lucrau într-un spital din București. Deci au experiență medicală, dar nu au experiență în îngrijirea vârstnicilor. Dar, potrivit lor, aceasta nu este o problemă. „Iubim oamenii”, spune Anca.

 

„Calitatea vieții este mai bună aici”

 

Ar dori să se stabilească în Olanda. Acum au închiriat o casă în Goes. „Credem că Olanda este o țară frumoasă. Văd oameni cu fețe fericite aici, este mai puțin ocupată și mai puțin stresată decât la București”, spune Mihai. Anca adaugă: „Calitatea vieții este mult mai bună aici”.

În total este loc pentru zece candidați la test. Cei care se califică pentru test trec printr-un proces strict de selecție. Accentul principal este dacă candidații au aptitudinea de a învăța o altă limbă. Potrivit lui Wisse, această pregătire lingvistică este intensivă, dar indispensabilă pentru a putea funcționa corect în Olanda. Pentru unii candidați, limbajul este uneori o piatră de poticnire. Acest lucru se reflectă în numărul de candidați care s-au retras de la test din cauza barierei lingvistice.

 

Candidații și testul

 

Candidații care participă la acest proiect au urmat un curs de formare profesională adecvat în țara lor de origine. După ce au absolvit cursurile de limbi străine în Țările de Jos, ei încep să lucreze ca îngrijitori la organizațiile participante. Jumătate din costurile acestui proiect sunt finanțate din programul Căminul în Azilul de bătrâni Zeeuwse (cu bani de la Ministerul Sănătății, Bunăstării și Sportului), iar cealaltă jumătate este plătită de instituțiile de îngrijire participante. Acestea sunt Allévo, Ter Weel, Zorgstroom, Cleijenborch și WVO Zorg.

Cinci candidați au finalizat acum pregătirea, printre care Anca și Mihai. Aceștia confirmă că limba este încă o problemă și spun că sunt recunoscători pentru răbdarea pe care o au colegii atunci când nu înțeleg bine ceva. Ceea ce face și mai complicată situația este faptul că „mulți bătrâni din Zeeland vorbesc dialect. Dar este din ce în ce mai bine pe zi ce trece”, spune cuplul.

Wisse regretă că nu toate cele zece locuri disponibile în proces sunt ocupate. El speră că în următoarele luni vor fi adăugați mai mulți candidați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel