Puțin după ora 9.00, coada se întindea pe aproximativ 5 kilometri, iar mașinile înaintau greu, transmite HotNews.ro. Un alt turist a spus că a ajuns în Vama Kulata joi la ora 4.30 și a reușit să treacă frontiera la ora 6.00, pentru că era deschis un singur ghișeu.
În vama Kulata sunt cozi încă de câteva săptămâni, mai ales la sfârșitul săptămânii. Sâmbătă la prânz, cozile pentru cei care vor să treacă din Bulgaria în Grecia ajunseseră să măsoare până la 12 kilometri, potrivit informațiilor de la români care au plecat pentru a-și petrece vacanța în Republica Elenă.
De altfel, vinerea trecută Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, având în vedere numărul mare de persoane care călătoresc.
MAE recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de intrare în Grecia şi să se asigure înaintea începerii călătoriei că au îndeplinit toate formalităţile obligatorii prevăzute de legislaţia elenă, inclusiv completarea formularului PLF (Passenger Locator Form), în care să menţioneze punctul de intrare pe teritoriul Greciei.
Grecia, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor, a intrat pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic scăzut, potrivit hotărârii adoptate în urmă cu o săptămână de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Condițiile de intrare în Grecia au fost modificate: Sunt acceptate și testele rapide antigen, iar copiii sub 12 ani nu mai au nevoie de niciun fel de test
Începând de pe 19 iunie, guvernul de la Atena a introdus următoarele modificări:
1) Recunoașterea testelor rapide! De acum înainte, intrarea în Grecia, fără alte măsuri restrictive, va fi permisă călătorilor din străinătate care prezintă un rezultat negativ al testului rapid (testul antigenului), nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrare în Grecia. De menționat faptul că acesta trebuie să fie făcut de un laborator autorizat și rezultatul emis în limba engleză.
2) Creșterea limitei de vârstă pentru verificarea copiilor turiști! În urma recomandărilor Uniunii Europene, verificările certificatelor necesare la intrarea în țară vor fi efectuate acum copiilor cu vârste peste de 12 ani și peste, în loc de 6 ani, așa cum a fost până acum. Copiii cu vârsta sub 12 ani nu au obligația să prezinte test molecar PCR / antigen la intrare pe teritoriul elen.
Cele două modificări anunțate – testele rapide și modificarea limitei de vârstă pentru copii – completează regimul de control existent. În continuare rămâne în vigoare și prevederile ca fiecare turist care intră în Grecia să prezinte:a) certificatul de vaccinareSAUb) test PCR negativ sau antigenSAUc) certificat de boală sau diagnostic pozitiv, valabil între 2 – 9 luni.Turiștii care vor călători în Grecia au posibilitatea de a afișa Certificatul Digital COVID al Uniunii Europene în format digital sau tipărit.
În plus față de documentele COVID; fiecare persoană care intră în Grecia re obligaţia de a completa Formularul de Localizare Pasager (PLF), cel târziu la ora 23:59 în ziua dinaintea sosirii în Grecia.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News