Crimele de la Săpoca au puternic ecou în rândul medicilor psihiatrii. , care până în 31 iulie a fost șefa Secției exterioare de Psihiatrie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, face declarații surprinzătoare în contextul crimelor de la Spitalul Săpoca din Buzău. Aceasta se arată revoltată de atitudine și de declarațiile ministrului Sănătății Sorina Pintea, potrivit căreia cazul acesta este „un lung șir de erori umane [...], printre care și faptul că asistenta nu și-a respectat fișa postului și a lăsat stativul în camera agresorului“.
Amintim că în noaptea de sâmbătă spre duminică, un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca, județul Buzău a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă cu un stativ de perfuzie. Ulterior, unul dintre cei răniți a decedat, astfel că numărul celor uciși a ajuns la cinci. Bărbatul a avut un episod de psihoza și a lovit în mod repetat 13 persoane cu stativul. Trei dintre pacienți au decedat pe loc, iar ulterior alte două persoane.
Citește și: Cauza teribilelor CRIME de la Săpoca. Pintea: "Un şir lung de ERORI UMANE"
„Filistinii
Folosesc termenul cu titlu de înjurătură, ca de la o doamna medic, unei doamne economist care este momentan și întâmplător ministrul sănătății. Dă bine pe sticlă, are un ton convingător și un aer onest și găsește imediat vinovatul de la baza sistemului. Până și eu am crezut-o când, în 2018 juram, împreună cu ministrul Teodorovici că până la sfârșitul lui 2020 va fi gata spitalul regional Constanța. Mai aveam puțin și o aplaudăm în picioare la scenă deschisă”, își începe scrisoarea deschisă medicul Diana Cîrjaliu.
„Orice secție de psihiatrie, indiferent că este de ev mediu românesc sau din occident, este o bombă cu ceas. Explozia se produce într-o secundă și niciodată nu poți face față cu mâinile goale. Dar doamna ministru a descoperit din nou esența problemei: asistent uitase stativul, deci nu a respectat fișa postului, deci trebuie cercetată penal. Și inventează reguli noi, cum ar fi obligația personalului de a cere acordul aparținătorilor pentru a muta pacientul în alt salon sau existența unui salon de "terapie intensivă"”, a scris Cîrjaliu, pe pagina sa de Facebook.
Medicul psihiatru constănțean îi lansează chiar invitația de a lucra o zi cot la cot cu angajații unei secții de psihiatrie: „O invit să muncească o zi într-o secție de psihiatrie. Vreau să văd dacă are curaj să între în sectorul cu pacienți sau să se apropie de un bolnav. Știu foarte bine ce spun, pentru că tuturor celor care vin în inspecții le este frică, indiferent ce vin să controleze. Stau la câțiva metri de ușa sectorului și încercă să vadă ceva prin geam, dacă nu cumva a fost înlocuit de mult cu o bucată de carton. Trebuie să ne rugăm de ei să intre să-și facă treaba, să-i înconjurăm și să-i apărăm de propria repulsie și frică. Îi ajutăm să-și facă treaba în speranța că ne vor ajuta să schimbăm ceva. Să încercăm să prevenim. Dar nu se întâmplă niciodată nimic pentru că ordinul este «să iasă bine». [...] Totul e frumos planificat până când decidenții trebuie să aloce fonduri. Atunci încep minciunile. Minciuna este premeditată și elaborată la minister“, afirmă tranșant medicul Cîrjaliu.
În calitate de fost șef de secție a unui spital de psihiatrie, Diana Cîrjaliu concluzionează că legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice este în sine o minciună. „O astfel de minciună este legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice -Legea 487/2002, care iată ce spune în art.22: «Serviciile specializate de sănătate mintală se realizează prin următoarele structuri: centrul de sănătate mintală; b) cabinetul psihiatric, cabinetul de evaluare, terapie şi consiliere psihologică, de psihoterapie şi de logopedie; c) centrul de intervenţie în criză; d) servicii de îngrijire la domiciliu;e) spitalul de psihiatrie staţionarul de zi; f) secţia de psihiatrie din spitalul general; g) compartimentul de psihiatrie de legătură din spitalul general; h) centre de recuperare şi reintegrare socială; i) ateliere şi locuinţe protejate; j) centrul de consultanţă privind violenţa în familie» S-a făcut ceva din toate astea? Absolut nimic în 17 ani. Secțiile de psihiatrie din spitalul general sunt aceleași clădiri de 100 de ani și sub denumirea pompoasă de Centru de sănătate mintală functionează cabinetele de psihiatrie din policlinică”,a mai precizat Diana Cîrjaliu.
Totodată, medicul atrage atenția și asupra problemelor cu care se confruntă Secția exterioară de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța: „Doamna Ministru, domnule președinte al Consiliului Județean, în secțiile de psihiatrie nu funcționează WC-urile, chiuvetele și dușurile, nu există geamuri, nu se închid ușile, personalul se sufocă în cabinetele de 6 mp, tencuiala cade de pe pereți. Totul e o mare latrină și voi vreți pedepse penale pentru niște femei care nu s-au putut feri cu mâinile goale de un psihotic agitat. Să vă fie rușine că ați pomenit din nou de salariile mari! Nu diferiți cu nimic de un aparținător care a urlat într-o secție că personalul nu are decât să moara pentru că nepotul lui autist, după ce a batut tot personalul, să traiască. Filiștinilor!”, a încheiat Cîrjaliu.
Medicul Diana Cîrjaliu a fost în centrul atenției publice în urmă cu câteva săptâmâni, când, s-a ales cu mâna în ghips după ce a fost imobilizată de agenţii Poliției Locale Constanța. Doctorul a încercat să împiedice hingherii să tragă cu arma cu tranchilizante în câinii aflaţi în curtea plină cu pacienţi, însă a fost plancată brutal de polițiștii care îi însoțeau.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News