Liviu Iancu lucra în presă de peste două decenii, iar în ultima perioadă colabora cu Profit.ro, unde a publicat o serie de editoriale-poveşti originale în peisajul presei economice româneşti, foarte apreciate de către cititori. Câteva dintre acestea se regăsesc şi în „Xanax“, romanul său de debut. Volumul avea, în opt luni, scria profit.ro, peste 10.000 de exemplare tipărite, în mai multe tiraje.
Citește și: Liviu Iancu a murit: Jurnalistul și autorul romanului „Xanax“ a plecat la Cer. Doliu în lumea presei
Tot în carte găsește cel mai simplu sens al vieții, „titrat“ de Liviu Iancu: „Poate că sensul vieții nu e nimic mai mult decât să te bucuri până la ultima suflare de tot ce ți-a dat Dumnezeu, chiar dacă uneori e al dracului de puțin”.
În urmă cu câțiva ani, Liviu Iancu a fost operat la inimă și i s-a montat un stimulator cardiac. În cartea lui, Xanax, povestește momentul dificil de atunci și căruia a reușit atunci să îi supraviețuiască.
„Ai fost în pragul morții, ai trăit o experiență incredibilă. S-a schimbat ceva în modul în care percepi viața și lumea?, a fost întrebat în urmă cu un an, de un jurnalist Hotnews.
„Da, s-au schimbat multe. Mi-am dat seama că, pe cât posibil, vreau să fac doar ceea ce îmi place și să nu mai pierd vremea cu lucruri care mă enervează.
Am refuzat un salariu triplu în altă parte doar pentru că mie îmi place Profit.ro, oamenii cu care lucrez și programul de acolo, am refuzat de multe ori să mă întâlnesc cu oameni importanți, care mă sunau din interes, doar pentru că în ziua aia aveam programată o ieșire pe câmp cu câinii, mă întâlnesc și vorbesc pe cât posibil cu oameni care îmi plac și, iată, m-am hotărât să aștern sincer experiența mea într-o carte care sper să-i ajute pe unii să treacă peste momentele grele din viața lor“.
„Atât de tare m-a deformat meseria asta încât, după două decenii de presă, dacă trec cu mașina pe lângă un accident oribil, primul gând e să-mi sun colegii și să le livrez știrea cu accidentul. Dacă pică un avion lângă mine, pe stradă, aș avea, probabil, același impuls. Presa te înrăiește, te abrutizează, iar o parte din Xanax vorbește despre mica luptă a unui mic jurnalist alcoolic și afemeiat cu această dezumanizare.
Noi, jurnaliștii economici, suntem fericiți dacă am aflat primii o știre cu o mare companie care intră în insolvență și scriem asta senini, fără să ne gândim că în urma acelui faliment rămân familii pe drumuri și că-n casele fiecăreia se declanșează o dramă. Jurnalistul urmărește falimentul, pe când scriitorul ar trebui să vorbească despre dramele din spatele falimentului", afirm Liviu Iancu, în urmă cu un an, pentru Profit.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News