Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Laura Stoica - 15 ani de la moartea fulgerătoare a celei mai faimoase soliste rock din România
WhatsApp
Laura Stoica, considerată drept cea mai importantă solistă de rock din România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale românești a decedat pe data de 9 martie 2006, la vârsta de numai 39 de ani.
Laura Stoica

Laura Stoica s-a stins în urmă u 15 ani într-un accident rutier cumplit, în tmp ce se întorcea de la un cncert. Era logodită cu Cristian Mărgescu (ex-Metrock), altăui de care aștepta un copil. Amândoi s-au stins în zorii zilei de 9 martie 2006, pe șoseaua București-Urziceni, la ieșire din localitatea Sinești. Mașina lor a fost izbită frontal de o Dacia Papuc care a intrat pe contrasens. Atât Laura cât și Cristian Murgescu, dar și șoferul de numai 22 de ani care conducea autoutilitara au decedat pe loc. Singurul suprviețuitor a fost  tatăl tânărului.

În 2 martie 2006, într-un comunicat de presă, Laura anunţa că va fi mamă, iar două zile mai târziu, ea apărea în ultima emisiune TV în direct, împreună cu Cristi, logodnicul ei. O săptămână mai târziu, în seara de 9 martie 2006, Laura Stoica şi Cristian Mărgescu şi-au pierdut viaţa într-un cumplit accident de circulaţie, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde avuseseră un concert.

Chiar în noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik a scris melodia ''In Memoriam Laura Stoica'' şi a chemat în studioul său mai mulţi artişti pentru a înregistra piesa. Toţi au cântat, deşi aveau lacrimi în ochi.

Laura Stoica - 15 ani de la moartea sa fulgerătoare

 

Numită de criticii muzicali "cea mai bună voce feminină rock de la noi" şi "una dintre cele mai puternice şi originale personalităţi ale scenei muzicale autohtone", Laura Stoica (nume complet Adriana Laurenţia Stoica - n.r.) s-a născut în Alba Iulia, la 10 octombrie 1967.

Şi-a petrecut anii copilăriei la Târgovişte, unde s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secţia canto clasic, avându-l profesor pe Emil Niculescu, potrivit site-ului artistei, www.laurastoica.ro. A participat la multe festivaluri de muzică uşoară în anii '80 - Amara, Ploieşti, Buzău, Deva şi altele.

În anul 1990, când deja era solista Teatrului din Ploieşti, a participat la Festivalul Mamaia, unde a cucerit Premiul I cu piesa ''Dă, Doamne, cântec'' de Viorel Gavrilă, pe versurile lui Eugen Rotaru. În acelaşi an, Radio România i-a decernat Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului.

În 1991, a lansat single-ul ''Un actor grăbit'', editat în 800 de exemplare care s-au vândut în totalitate în ziua lansării, conform site-ului www.laurastoica.ro. Tot în 1991 a primit premiul revistei ''Pop, Rock & Show'' pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului, iar melodia ''Un actor grăbit'', compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului.

Laura Stoica și succesul cu „Focul“

 

Anul 1992 a adus participarea Laurei Stoica la Festivalul ''Cerbul de Aur" de la Braşov, unde a primit Premiul I pentru debut discografic, Premiul II pentru interpretare cu piesa ''Focul'', Premiul III pentru creaţie cu piesa ''Ai fost laş''. Tot în 1992 a câştigat Premiul II la International Pop Festival, Austria (1992), Premiul Radio Contact pentru Cea mai bună voce pop a anului, premiul revistei ''Actualitatea Muzicală'' pentru Cea mai bună interpretare a unei piese pop a anului - ''Un actor grăbit'', premiul revistei ''Pop, Rock & Show'' pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului şi Cel mai bun videoclip al anului - ''Focul''.

Prin talentul remarcabil, prin personalitatea puternică şi prin frumuseţea ei, Laura Stoica deja îşi crease o imagine şi un stil original, fiind considerată prima rockeriţă modernă a României.

În 1994 a lansat albumul "Focul", iar trei ani mai târziu a lansat albumul ''Nici o stea'', cu care a câştigat, în 1997, premiul discografic la Festivalul "Cerbul de Aur". Un an mai târziu, a primit Premiul Juriului (cu piesa "Ea nu ştie ce vrea") la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna (Bulgaria), a obţinut Trofeul pentru cea mai bună piesă ("I Need Love"), precizează site-ul www.laurastoica.ro, titrează Agerpres.

Fundația „Laura Stoica“

 

Pe lângă numeroasele premii obţinute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte şi spectacole, pe scenele româneşti şi în străinătate. A apărut în mai mult de 650 de show-uri de televiziune din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa - Laura Stoica Band. Înfiinţată în 1993, trupa Laurei a reunit, pe parcursul anilor, mulţi muzicieni valoroşi - Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Răzvan Lupu ("Lapi"), Relu Biţulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică, Răzvan Gorcinski. Ultima formulă a trupei îi avea în componenţă pe Adrian Vişteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ''Fisă'' (clape), Victor Miclăuş (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).

Laura Stoica a fost un artist complex, ea absolvind, în 2000, cursurile de actorie ale Universităţii Ecologice din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. Spectacolul ei de licenţă a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.

Tot ca actriţă, în perioada 2000-2001, a jucat în "Hammam/Prizonier în cutia toracică", după Tahar Ben Jeloun, în rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în "Îndrăgostiţii din Ancona", regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanţa, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ''Toma Caragiu'' din Ploieşti, unde a avut mare succes în rolul Rocky din spectacolul "Călători în voia sorţii", regia Marcela Timiraş.

În 2005, după o perioadă de absenţă, Laura a hotărât să revină cu un album şi un stil nou, lansând albumul ''Laura Stoica - S-a schimbat'' şi realizând un videoclip pentru piesa ''Mereu mă ridic'' de pe acest album. În videoclip, la tobe, era logodnicul Laurei, Cristian Mărgescu.

Artista s-a implicat în multe activităţi umanitare. În 1994, a înfiinţat Fundaţia "Laura Stoica", al cărei scop era de a sprijini tinerele talente, de a strânge fonduri şi a face donaţii copiilor orfani şi celor afectaţi de HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Monden Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel