Odată cu ultimele cinci arestări, agenții din cadrul Poliției Financiare din Cremona și Novara au închis cercul maxi-operațiunii care a culminat în noiembrie anul trecut și care a permis destructurarea unei asociații infracționale conduse de români, menită să favorizeze veniturile de cetățenie către persoane lipsite de cerințele stabilite de lege. Sarcinile și funcțiile din cadrul asociației criminale au fost bine definite și conturate. Promotorii aveau sarcina de a procura documentele și numele compatrioților lor care nici măcar nu au pus piciorul în Italia.
Aceste documente au fost apoi predate, prin persoane de încredere, proprietarilor și angajaților centrelor de asistență fiscală și patronatelor conforme care au întocmit și completat documentația falsă care susține cererea. În total, au fost 29 de arestări.
Ultimii care au ajuns în rețeaua militară financiară Cremona, condusă de colonelul Cesare Maragoni, și de colegii săi din Novara, la dispoziția judecătorului de instrucție al tribunalului din Milano Teresa De Pascale, au fost doi egipteni de 32 și 37 de ani cu domiciliul în Milano, un tânăr de 36 de ani din Milano, un român de 22 de ani care locuiește în Crema cu antecedente de fraudă și un român de 23 de ani care locuiește în Cremona cu antecedente de primire de bunuri furate, bătăi, violențe private și furt calificat, infracțiuni comise chiar de când era minor.
Potrivit rechizitoriului, cei cinci proaspăt arestați, în perioada aprilie 2020 – noiembrie 2021, „au prezentat 208 cereri pentru venituri de cetățenie și 311 pentru venituri de urgență românilor care nu au reședința în Italia. Suma primită ilegal de falșii beneficiari este în jur de 700.000 de euro. Doi dintre egiptenii arestați erau proprietarii Caf, cărora cei doi români le-au procurat documentația pentru a obține, în mod ilicit, contribuțiile prevăzute ale celor două măsuri de sprijin”.
Întreaga grupare, în puțin peste un an, a produs un prejudiciu trezoreriei de peste 21,5 milioane de euro, prin depunerea a peste 10.000 de cereri pentru venituri de cetățenie fără cerințele indicate de lege.
Din cercetări, după cum a subliniat judecătorul de instrucție, „reiese trasabilitatea deplină și sigură a suspecților, a multiplelor și repetate escrocherii privind obținerea necorespunzătoare a veniturilor cetățeniei și a veniturilor de urgență în favoarea unui număr mare de subiecți români. Rezultatul operațiunilor de percheziție și sechestru, analiza documentației pe hârtie și electronice și analiza criminalistică a datelor extrapolate de pe telefoanele mobile confiscate, coroborează pe deplin ipoteza de anchetă și față de cei mai recent suspecți, care au acționat după un modus operandi similar și coincide perfect cu cea constatată față de ceilalți destinatari ai măsurilor asigurătorii deja aplicate”.
Pentru judecător, „pericolul social extrem, demonstrat prin natura infracțiunilor săvârșite, prin natura sistematică și continuitatea comportamentului ilicit desfășurat, este dovedit în mod incontestabil. Metodele de conduită consolidate și repetate relevă o înclinație deosebită la comiterea unei infracțiuni și un total dispreț față de instituții”.
Investigațiile au permis să se constate că activitățile ilegale au continuat pe o perioadă de timp începând din 2020 și în curs de dezvoltare pe parcursul anului 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News