Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În numele fiului
WhatsApp

Elena Băncilă a trebuit să învețe să trăiască după moartea fiului său. Doar Dumnezeu știe cum a reușit! Fiul ei a murit pe 22 decembrie 1989, la TVR, împușcat. Avea 21 de ani, 4 luni si 10 zile. Din acea zi caută răspunsuri la întrebările care o dor și o macină, zi de zi, ceas de ceas.

Merge peste tot cu pantalonii plini de sânge ai fiului ei. De 30 de ani bate la uși, dar puține se deschid.

Am auzit-o la Realitatea TV, la Andra Miron, apoi am văzut-o la Rareș Bogdan. O emisiune greu de văzut, dar și de realizat. Nu am rezistat să o văd în direct. Mi-am zis că pe net o pot vedea dozat, atât cât pot să duc.

O doamnă scosese pe pupitru “legitimația plină de sânge, pe care o purta băiatul în acea zi, lista morților de la televiziune, fișa medicală din care au dispărut radiografiile,  pantalonii lui plini de sânge, cămașa cu urma de la glonț, și cartea scrisă în numele fiului meu”.  “Am venit să-mi reprezint băiatul”.  Era Elena Băncilă, cea care impresionase până la lacrimi o țară întreagă.

Fiul ei a scăpat cu viață pe 21 decembrie, în Piața Universității, dar a fost omorât pe 22 decembrie 1989. “Mi l-au omorât în libertate. El este mortul celor care au pus mâna pe putere ca să conducă România“, spune Elena Băncilă, care a mers în curtea TVR să vadă cu ochii ei locul în care i-a murit fiul. Și care nu înțelege cum o persoană care a tras la TVR a ajuns revoluționar cu certificat și procuror general al României. Tiberiu Nițu și cel care l-a numit, Victor Ponta, parcă în disprețul acestor oameni nu au răspuns. Dar au făcut ceva mai grav – au închis dosarul Revoluției. Ciudat, nu?

 

“Pot eu să-l iert pe Ion Iliescu? Nu pot. Pot eu sa iert că a scăpat pe 21 decembrie, pentru că a vrut România Liberă, și l-au omorât pe 22? Nu pot!”, spune mama eroului de 21 de ani, 4 luni si 10 zile.

O altă mamă, altă dramă. Doamna Vlase și-a pierdut fiul în vârstă de 19 ani. L-a găsit după cinci zile.  Era la morgă.  Nicușor fusese adus cu o basculantă și ascuns în garajul spitalului militar, împreună cu alți cinci tineri. Era împușcat în picior, deasupra genunchiului, nu într-o zonă vitală, și încă mai sângera după cinci zile, dovadă că trăia atunci când a fost aruncat peste alte cadavre, spune mama lui Nicușor. Rănile de pe corpul fiului ei arătau fără tăgadă că Nicușor fusese torturat în sediul Miliției. Nimeni nu a răspuns până acum pentru că un copil de 19 ani a fost bătut cu bestialitate.

Ani de zile a bătut drumul la procuratură pentru a afla adevărul. Criminalii sunt printre noi, niciunul dintre cei care a dat ordin să tragă nu este pe lista vinovaților. Șeful care se ocupa de ordine și pază în Brașov a devenit revoluționar cu merite deosebite, a ajuns avocat și de 18 ani este expert în retrocedări, spune mama lui Nicușor.

“Strigătul unei mame nu-l aude nimeni. Singurul lucru care ne-a mai rămas este să emigrăm, să scape de noi. Cine ne apără în țara asta?”.

Sute de mame își plâng copiii, iar asasini sunt în libertate.

Dreptatea trebuie să învingă,  adevărul trebuie cunoscut de toată lumea, sacrificiul copiilor lor să fie cunoscut, iar demnitatea apărată de dincolo de mormânt. Atât își mai doresc.

Pentru mine, aceste mame ai căror copii au fost omorâți pentru ca alții să trăiască în libertate și huzur, sunt adevăratele eroine ale zilelor noastre. Sunt modelul femeii din România autentică, la fel ca Vitoria Lipan sau Elisabeta Rizea.

Dacă mai vrem să existe o șansă pentru noi toți, cei vinovați trebuie să plătească, indiferent cine sunt, indiferent ce vârstă au. Libertate, ochii plânși cer să te vadă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Editorial Vezi toate articolele
pixel