Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oana Stănciulescu: Scrisorile lui Tăriceanu, de neuitat/ Călin, către PNL: Sunt singurul care-l poate învinge pe Ponta în turul 2
WhatsApp
Călin Popescu Tăriceanu nu este la prima epistolă scrisă în ultimii ani. A mai făcut-o și altădată, chiar dacă solicitarea lui era una extrem de bizară. Tăriceanu le cerea, printr-o scrisoare, liberalilor, să nu-și voteze propriul candidat, pe Klaus Iohannis, ci pe el. Tăriceanu spunea, la vremea respectivă, că este singul care-l poate bate pe Victor Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi solicită să nu îi numească pe cei trei miniștri propuși de Viorica Dăncilă în locul celor demisionari ai ALDE.

Tăriceanu nu este la prima epistolă. A mai făcut-o și pe 17 septembrie 2014, pe atunci președintele Senatului și al PLR( cum se numea ănaintașul lui ALDE), când într-o scrisoare lungă trimisă foștilor colegi din PNL îi îndeamnă să-și părăsească partidul și să vină alături de el.

„Stimați prieteni liberali,

Vă invit să veniți alături de noi, liberalii din PLR, să-i lăsăm pe Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc și Vasile Blaga doar cu liderii aleși nestatutar la Congres și să zădărnicim astfel planurile lor de compromitere a liberalismului în România și în Europa. Să-i lăsăm pe Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc și Vasile Blaga singuri în fața electoratului să răspundă pentru faptele lor, fără camuflajul conferit de istoria și prestigiul PNL”, le spunea atunci fostul președinte PNL.

Tot în epistola din 2014, Tăriceanu îl calcă în picioare pe Klaus Iohannis, atunci președinte PNL, căruia i-a trimis seară o scrisoare în care îl roagă, practic, să nu-i numească pe foștii colegi din ALDE în fruntea ministerelor din guvernul Dăncilă. Ironic, nu?

„Cel mai grav este că liderii locali ai PNL sunt forțați prin diverse metode, mai mult sau mai puțin directe, să abandoneze leadership-ul politic în favoarea oamenilor lui Vasile Blaga. Recenta hotărâre a Justiției privind ilegalitățile comise la congresul PNL, la care a fost ales ca președinte Klaus Iohannis, posibilele probleme de incompatibilitate ale candidatului Iohannis aflate încă pe rol, ca și incapacitatea sa politică demonstrată în aparițiile publice, contribuie substanțial la starea de incertitudine din PNL.

Klaus Iohannis are o contribuție importantă și la slăbirea coeziunii din PNL și a încrederii liberalilor în actuala conducere. Prezentat de fostul președinte al PNL ca o mare descoperire, Klaus Iohannis se dovedește a fi o mare deziluzie, un instrument eficient manipulat de Vasile Blaga pentru slăbirea forței PNL. În acest sens, o majoritate semnificativă a opiniei publice privește cu uimire cum fervenții critici din anii trecuți ai lui Traian Băsescu și ai regimului său, membri marcanți ai PNL, au devenit inexplicabil, peste noapte, avocații săi. Nu cred că există o cale mai eficientă de a discredita PNL în fața opiniei publice. Chiar dacă relațiile mele personale cu Crin Antonescu au fost destul de reci(eufemistic vorbind), n-aș fi crezut vreodată că domnia sa s-ar putea transforma din adversarul ireductibil al lui Traian Băsescu în apărătorul său și al regimului pe care l-a patronat. Același lucru pot să-l spun și despre alți foști colegi din PNL. S-au lăsat ademeniți cu promisiuni sau păcăliți cu proiectul ”marelui partid”, devenind partizani ai lui Traian Băsescu la scenă deschisă. După alegerile prezidențiale, planul anunțat de Traian Băsescu va fi pus în practică, iar proiectul ”marelui partid” va fi abandonat, lăsând în urmă un PNL slăbit și compromis. Cum oare se vor mai prezenta pnl-iștii în fața alegătorilor în 2016? De ce prestigiu, respect și încredere s-ar mai putea bucura marele partid istoric, după ce a devenit anexa lui Traian Băsescu ?

Zilele acestea am inițiat procedura de suspendare a Președintelui României. Chiar înainte să dau publicității ”Expunerea de motive” pentru suspendare, Klaus Iohannis s-a pronunțat, alături de Vasile Blaga, împotrivă. Știm bine că dl. Iohannis n-are nimic în comun cu liberalismul, dar e inadmisibil să vândă partidul pentru un ipotetic procentaj de voturi care i-ar putea veni dinspre susținătorii lui Băsescu, iar ceilalți membri ai PNL să asiste la această trădare a electoratului liberal fără să se împotriveasca”, mai scria Tăriceanu în scrisoarea către liberali din 2014.

O lună mai târziu, Tăriceanu le-a scris din nou liberalilor pentru a le cere să nu-l voteze pe propriul candidat Klaus Iohannis, și să-l voteze pe el. Ironic, nu?

Pe 22 octombrie 2014, Tăriceanu le cere votul, in detrimentul candidatului oficial al partidului. Potrivit lui Tăriceanu, care tocmaai rupsese propriul partid pentru a înființa PLR, lupta pentru locul 2 la alegerile prezidentiale se dădea între el și Klaus Iohannis. 

„Mai sunt doar câteva zile până la ziua primului tur al alegerilor prezidențiale. Este evident pentru toată lumea că lupta pentru locul 2 se dă între mine și Klaus Iohannis. Nu este nici pe departe o luptă politică între două persoane, ci o luptă pentru viitoarea direcție pe care va merge România (…) PNL nu trebuie să ajungă pentru Klaus Iohannis un simplu instrument al parvenirii sale politice și pe scara socială, ci trebuie să rămână partidul pentru care au luptat și s-au sacrificat mulți liberali de-a lungul istoriei sale de 139 de ani (…) Am spus-o și o repet cu toată convingerea: sunt singurul care-l poate învinge pe Ponta în turul 2. Liberalii merită să dea un  președinte al României, în condițiile în care Klaus Iohannis este orice, dar nu este liberal (…) Fac un apel la dumneavoastră să mă susțineți la votul din 2 noiembrie”, spunea atunci Tăriceanu, în scrisoarea din 2014.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Editorial Vezi toate articolele
pixel