Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Elisabeta Burduja-Cioată (APS-Torino): "Dorința noastră este înființarea de școli recunoscute pe teritoriul Italiei"
WhatsApp
Elisabeta Burduja-Cioată, președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS-Torino a precizat că dorința cea mai mare a românilor din Diaspora ar fi înființarea de școli, instituții școlare recunoscute pe teritoriul Italiei.
Elisabeta Burduja-Cioată, președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS-Torino - Dorința noastră este înființarea de școli recunoscute pe teritoriul Italiei. Sursa foto: freepik.com

"Sunt mândră că pot să vorbesc despre acest centru de cultură și tradiție românească din Torino, care funcționează din anul 2009. Nu este doar școală de duminică. Noi suntem un centru cu statut asociativ, dar aș putea sa spun că funcționam aproape ca și o școală. O școală cu program săptămânal, de luni, până sâmbătă inclusiv, și de multe ori char și duminică. Aici noi am încercat să ne formăm micuța noastră Românie. Ne-a fost foarte greu la început, până când am descoperit Departamentul Românilor de Pretutindeni și până când am început o colaborarea foarte fructoasă, care ne-a ajutat să eliminam grija zilei de mâine", a declarat Elisabeta Burduja-Cioată, președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS-Torino, în cadrul conferinţei Bogățiile românilor din Diaspora! - Dezbatere despre legitimarea românilor prin cultură, organizată de DC MEDIA GROUP. 

"Noi lucrăm într-un spațiu privat privat pe care îl plătim lunar, nu e o cifră nesemnificativă, deoarece am dorit să punem la dispoziția copiilor nu doar o sală de clasă polivalentă. Ne-am dorit ca fiecare activitate să aibă sala bine definitvă cu materialul și mobilieru necesar pentru a-i putea atrage. Limba română este cea care ne preocupă pe noi și care ne dă și această încărcătură ca să putem găsi și strategii pentru a o menține. Doar metoda tradițională nu mai funcționează suta la suta. Noi funcționăm ca școală după școală. Copilului care vine după șase ore de curs nu poți să-i dai o activitate statică. Obiectivul de a menține limba, de a o transmite și conserva este obiectivul nostru, al generației adulte. Copilul nu poate să înțeleagă la ce-i folosește această limbă. Doar atunci când merg să se întâlnească cu bunicii? 

Dorința cea mai mare a românilor de aici, din Diaspora, ar fi înființarea de școli, instituții școlare recunoscute pe teritoriul Italiei. Este o cerință a noastră, românilor de ani de zile. Atunci am putea recupera mult mai mult. Copii cer să cunoască limba, dar trebuie sa le dam un obiectiv precis. Mulțumesc Departamentului Românilor de Pretutindeni", a mai spus Elisabeta Burduja-Cioată, președintele Centrului de Cultură Italo-Românească APS-Torino, în cadrul conferinţei Bogățiile românilor din Diaspora! - Dezbatere despre legitimarea românilor prin cultură, organizată de DC MEDIA GROUP. 

 

Românii din diaspora găsesc în cultura română un aliat și o înlesnire a vieții

 

Legitimarea românilor prin cultură, ca grup și alipirea imaginii lor la simboluri instituționale culturale care îi reprezintă și care funcționează în străinătate, va putea face trecerea mult mai rapid, la un alt tip de percepție a comunităților de români aflate în străinătate. Din acest motiv, este esențială deschiderea unui proces de conștientizare a sprijinului de care românii din diaspora, pot beneficia prin cultură. De asemenea, o cartografiere a principalelor entități românești culturale, aflate peste hotare, adevărate puncte de reper identitar ale celor care trăiesc departe de casă, dar iubesc limba și cultura română. Totodată, educația joacă un rol important în păstrarea limbii române în comunitățile de români din diaspora. Pentru a putea realiza acest lucru este necesar autoritățile statului să înființeze școli și să desfășoare programe educaționale care să ofere cursuri de limbă și cultură română.

Românii din diaspora vor găsi în cultura română un aliat și o înlesnire a vieții și a stării lor de bine în străinătate, cultura având puterea de a micșora din punct de vedere psihologic și afectiv, distanțele geografice și interpersonale.

Vezi mai multe AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel