Procurorii au dispus, în octombrie 2020, trimiterea în judecată a unui inculpat, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de ultraj în modalitatea omorului săvârșit asupra unui funcționar aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, tâlhărie calificată și uz de armă fără drept.
Vineri, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea inculpatului la o pedeapsă de 17 ani și 4 luni închisoare. Hotărârea instanței de judecată este definitivă, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
Vezi și: Cine sunt cei TREI BĂRBAȚI prinşi la FURAT de pădurarul UCIS în Maramureş. SURPRIZĂ URIAȘĂ
Pădurarul Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică. Colegii săi sunt siguri că a fost omorât de hoți.
Liviu Pop era angajat de 7 ani la Direcța Silvică Maramureș. Bărbatul avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.
Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a precizat că bărbatul a fost ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.
Potrivit procurorilor, în seara zilei de 16 octombrie 2019, pădurarul Liviu Pop, de la Ocolul Silvic Băiuț, i-a surprins pe Ioan Pop și pe un complice al acestuia, în timp ce încercau să plece din pădure cu o căruță plină cu lemne furate. Complicele lui Ioan Pop a fugit când l-a auzit pe pădurar strigând, dar Ioan Pop l-a înfruntat pe pădurar.
În timpul confruntării, Ioan Pop l-a împușcat pe Liviu Pop cu arma acestuia. Pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras, inculpatul a ucis victima prin împușcare cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea pădurarului, se arată în comunicatul PÎCCJ.
Ulterior, acesta a pretins că pădurarul s-ar fi împușcat singur, în mod accidental. Versiunea lui a fost infirmată, însă, de probele balistice și restul expertizelor criminalistice.
Curtea de Apel Cluj a dat, ieri (vineri, 29 aprilie), decizia definitivă. Ioan Pop (autorul faptei) a fost condamnat pentru ultraj în varianta omorului, tâlhărie calificată și uz de armă fără drept, din contopirea pedepselor rezultând sancțiunea finală de 17 ani și 4 luni închisoare, plata a 500 de lei cheltuieli de judecată și a unor daune morale de 400.000 de euro.
„Prin intermediul Asociației Valori Superioare, am vizitat familia victimei și am fost la locul crimei. Soția pădurarului împărtășea aceeași temere: că nu va afla cine i-a ucis soțul și i-a lăsat copiii orfani și că vinovații (vinovatul) nu vor fi trași la răspundere. Atunci, am făcut o promisiune publică: ”Pentru cei trei copii ai lui Liviu Pop, două gemene de un an și fetița de cinci ani, pentru soția lui rămasă văduvă la doar 28 de ani, voi face tot ce ține de mine pentru a se afla adevărul și pentru a se face dreptate. Și vă asigur că, împreună cu colegii mei, cu voi, cu toți acei angajați din sistem care își înfruntă colegii ori șefii corupți, vom reuși să stopăm și adevărata cauză a acestor tragedii - tăierile ilegale ale pădurilor României”, am spus atunci și am făcut tot ce a depins de mine pentru a-mi ține cuvântul.
(...) Cu siguranță, această sentință definitivă nu-l va readuce înapoi Liviu Pop, iar fetele acestuia vor crește fără tată. Iar durerea nu va fi compensată nici de daunele morale acordate de Curtea de Apel Cluj (cu atât mai mult cu cât, destul de probabil, vor fi foarte greu, dacă nu imposibil de executat).
Rămâne, însă, consolarea aplicării legii și a faptul că ucigașul a fost prins și trimis după gratii. Și mai rămâne determinarea de a duce lupta cu hoții de lemne și Mafia Pădurilor până la capăt. Până când, dacă nu toți, măcar cei mai mulți dintre ei vor ajunge acolo unde le e locul: la pușcărie! Și, sunt convins, cei mai mulți dintre voi veți rămâne, la rândul vostru, implicați în această luptă“, notează senatorul USR, Mihai Goțiu, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News