Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Delia Fiallo, mama telenovelelor sud-americane, a murit. Cine nu a auzit măcar de Kassandra sau Esmeralda?!
WhatsApp
Delia Fiallo a fost o legendară și prolifică autoare de telenovele latino-americane, deschizând poveștile și temele acestor seriale îndrăgite. Ea a murit marți acasă, în Florida, la 96 de ani.
Delia Fiallo

Scenarista americano-cubaneză Delia Fiallo a fost cunoscută ca mama telenovelelor sud-americane. Ea a murit marți în casa ei din cartierul Coral Gables din Miami, la doar câteva zile de la împlinirea a 97 de ani.

Relații amoroase fierbinți, copii secreți, amnezie, crimă - acestea au fost câteva dintre elementele melodramatice pe care Delia Fiallo le-a scris în telenovelele sale. Acestea au fost succese uriașe în întreaga Americă Latină în anii 1970 și 1990. 

Telenovele numite după protagonistele lor - "Rafaela", "Leonela", "Kassandra", "Cristal". „Lucecita”, „Peregrina”, „María de nadie”, „Pobre diabla” sau „Esmeralda” sunt doar câteva dintre titlurile serialelor celebre,s crie de Delia Fiallo.  Filmele au fost difuzate și în România, în anii 90 și au avut foarte mare priză la public.

Delia Fiallo, mama telenovelelor, a murit

 

Născută la Havana, Cuba la 4 iulie 1924, Fiallo a studiat filosofia și literatura în universitate, obținându-și în cele din urmă doctoratul în 1948. În 1949, Fiallo a început să scrie radionovele și, în cele din urmă, a trecut la telenovele.

Prima ei adaptare a telenovelei a fost „Soraya”, care a apărut în Cuba în 1957. În 1966, Fiallo a părăsit Cuba pentru Miami și și-a continuat cariera de scriitor ilustră, înscriindu-și telenovela finală, „Cristal”, în 1985. De asemenea, a trăit pentru scurt timp în Venezuela, pentru a supraveghea producția operelor sale în țară.

Fiallo începuse să lucreze la o altă telenovelă, intitulată „La Felicidad”, dar nu a fost terminată atunci când a decis să se retragă. În 2011, a fost creat un premiu „Zeița Telenovelelor” la Summitul Industriei Telenovelei în onoarea lui Fiallo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Monden Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel