Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dacă vaccinul se dădea pe sub mână, românii băteau toate recordurile la vaccinare
WhatsApp
Circulă atât de multe falsuri pe internet, încât e de-a dreptul imposibil să încerci să le combați și să-i explici cuiva care butonează toată ziua Facebook-ul de ce e bine să se vaccineze. La fiecare răspuns argumentat pe care-l ai, antivaxerul are alte două filmulețe dubioase, astfel că nu reușești decât să te enervezi și să vrei să schimbi subiectul.

S-a ajuns și la situația în care oamenii au sărit pe mașina de deratizare pe motiv că de acolo provine și se împrăștie virusul. Să încerci să le explici lor că nu-i așa, mi-aduce aminte de vremurile în care abia se dăduse legea antifumat în România și încercai să le explici fumătorilor că de mâine trebuie să iasă afară să fumeze. Ceva imposibil.

Personal, cred că vaccinul nu e dorit de români pentru că e disponibil prea ușor. Dacă puteai să faci rost de el pe sub mână, dacă trebuia să știi pe cineva, să vorbești cu altcineva care să-ți facă o legătura cu „băiatu’” care-l aduce din străinătate,  eram poate mai motivați și ne activam imediat. Dacă era nevoie să dăm o „atenție”, dacă eram nevoiți să punem „de-o pilă”, să vorbim cu cineva care știe pe altcineva, astăzi eram cu o rată de vaccinare apropiată de cea din UE. Pur și simplu, lipsește „combinația” din schemă. Românu’ s-a născut să fie supraviețuitor, nu ajutat de stat. Ajutorul, ce-i drept, vine atât de rar de la stat încât putem spune că ne-am format singuri anticorpi pentru orice. Astăzi, însă nu e cazul. Vaccinul ajută, salvează vieți, o spun specialiștii și o arată experiența, însă efectele negative ale rețelelor de socializare se văd astăzi mai clar decât oricând. De ce cred însă românii personaje dubioase în detrimentul medicilor, specialiștilor, care au studii și încearcă să demonstreze beneficiul vaccinului?

Pentru că  aceste mesaje aberante sunt îmbrățișate de alți așa-zis specialiști. Deprofesionalizarea din România și mersul pe pile i-a dus pe repetenții clasei în funcții nemeritate. Au apărut atât de mulți impostori, atât de mulți așa ziși medici, homeopați, sau medici de familie ajunși din greșeală pe funcții, fără studii serioase, încât lipsa lor de cunoștințe îi îndreaptă cumva paradoxal, dar totuși de înțeles pentru nivelul lor, către idei conspiraționiste, nu către știință. Nu inventez, nu vorbesc din ce am auzit de la alții: chiar medicul meu de familie mi-a vorbit într-un mod absolut șocant și aberant de-a dreptul despre fel de fel de probleme nedovedite care ar apărea în cazul în care mă vaccinez. Și la final, în cel mai "profesionist" mod cu putință, mi-a dat niște licheni în niște plicuri cu care să mă tratez în cazul în care aș avea simptome de răceală. 

Este nevoie de doar câțiva de astfel de „specialiști” pentru ca mesajele lor să capteze atenția vânătorilor de inepții pentru a fi răspândite imediat. Mai apar la nivel internațional și alți câțiva oameni de știință excluși din cercurile superioare cu ani în urmă pentru diverse derapaje, dornici de răzbunare, care alimentează aceste mesaje, ca să avem o rețetă completă a dezastrului pe care-l vedem astăzi la Terapie Intensivă în România. 

Astăzi, România retrăiește momentele cu „apa otrăvită” și cu „teroriștii” de la Revoluție. Doar că în ritmul deceselor cauzate astăzi de Covid, din păcate, peste ani, prea puțini vor mai trăi ca să-și aducă aminte. 

*Acest articol reprezintă o opinie 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Editorial Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel