Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Cum s-a schimbat DRP după numirea lui Gheorghe-Florin Cârciu. Geanina Abul Haija: Este de apreciat domnul secretar de stat / video
WhatsApp
Geanina Abul Haija, președinta Asociației Iordaniano-Română pentru Cultură (AIRC), invitată în emisiunea Bogățiile României din Diaspora, moderată de scriitorul Flaviu George Predescu, a vorbit despre cum s-a schimbat DRP-ul după ce Gheorghe – Florin Cârciu a fost numit secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în ianuarie 2022. 
Cum s-a schimbat DRP după numirea lui Gheorghe – Florin Cârciu. Geanina Abul Haija - Este de apreciat domnul secretar de stat. Sursa foto: freepik.com

Geanina Abul Haija, președinta Asociației Iordaniano-Română pentru Cultură și scriitorul Flaviu George Predescu, au dialogat, în cadrul emisiunii Bogățiile României din Diaspora, despre o rețetă de succes cultural românesc din Orientul Mijlociu.

Bogățiile României din Diaspora însumează un nou ciclu de emisiuni realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, prin care se dorește evidențierea obiectivelor culturale românești și a românilor care fac lucruri bune în afara granițelor României.

„Nu trebuie tot timpul să vină cineva să-ți spună: „Uite așa trebuie să faci.” De la tine trebuie să fie inițiativa pentru că sigur găsești la un moment dat persoane care te ascultă.

Ședințele DRP se organizează regulat de când este domnul Cârciu secretar general de stat. Înainte nu prea erau ascultate asociațiile. În momentul de față, cu personal puțin, DRP-ul are personal foarte puțin, eu pot să spun că fac lucruri mari.

Sunt foarte multe asociații care au accesat proiecte, sunt puțin cu întârziere, dar se realizează și nu trebuie tot timpul să spunem: „Facem proiecte, dar statul român trebuie să ne susțină.” Nu! Facem proiecte pentru că vrem, de aceea am fondat o asociație, de aceea suntem președinți de asociații pentru că ne-am implicat să facem muncă voluntară.

Eu îi înțeleg pe cei din Europa că este foarte greu pentru ei, să aibă și un serviciu și să lucreze și la o asociație, dar când ai pornit la acest drum ți-ai asumat acest risc, că programul tău va fi foarte încărcat și că vei avea foarte mult de muncă.",  a spus Geanina Abul Haija. 

 

„Este de apreciat domnul secretar de stat"

 

„Acum directorii DRP, la fiecare ședință, ascultă problema fiecăruia și dacă nu au primit un răspuns, în secunda doi, cât ei sunt în discuții online, se verifică ce s-a întâmplat.

Pot să dau un exemplu personal. Prima dată, acest proiect care a fost depus de PROUD Romanian Online School pentru Iordania și Emiratele Arabe Unite a fost respins dintr-o problemă juridică. S-a rezolvat această problemă juridică, iar la a doua depunere a fost valid.

Deci, haideți să nu aruncăm în spatele DRP-ului, haideți să căutăm unde a fost la noi problema!

Este de apreciat domnul secretar de stat, pentru că a insistat pe modificarea legii centrelor comunitare. E un aspect la această lege a centrelor comunitare: 5000 de persoane înregistrate la misiunea diplomatică, 2333 de persoane să semneze acea cerere de deschidere a unui centru comunitar. Eu nu vorbesc numai de Iordania. Nici în Europa unde aveți milioane de români, asociațiile nu vor strânge niciodată 2333 de semnături pentru un centru comunitar.

Acum s-au luptat și am ajuns să strângem semnături de la o mie și ceva de persoane. Nu mai știu exact cât este în noua lege.”, a spus Geanina Abul Haija la emisiunea „Bogățiile României din Diaspora" de pe DC News și Stiridiaspora.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel