Potrivit presei din Belgia, părinții și cei trei copii ai lor au ajuns în Schaerbeek în luna martie și au primit găzduire în acel centru. Însă, din nefericire, centru s-a închis, iar familia de români s-a trezit în stradă. În prezent ei locuiesc într-o stație de metrou.
Povestea familiei a fost aflată după ce fetița familiei de români a lipsit în mod repetat de la școală.
„O elevă primară înscrisă la școala mea este acum fără adăpost împreună cu părinții și cei doi frați. Această familie de origine română a ajuns pe teritoriul belgian la sfârșitul lunii martie. Centrul de primire în care era găzduită familia a trebuit să-și închidă ușile recent”, este mesajul postat la sfârșitul săptămânii trecute de Eduardo Cachapa, directorul Școlii 3 din Schaerbeek.
„Această fetiță doarme în prezent cu familia într-o stație de metrou. După ce a contactat multe organizații, nicio soluție nu putea fi găsită pe moment ”, a mai adăugat directorul școlii.
Elevă în prima clasă, micuța româncă nu stăpânește încă franceza, dar este fericită să vină la școală.
„Face mult efort și se simte bine la școală. Pentru noi, acesta este principalul lucru. Absențele sale bruște, de câteva zile, l-a alertat pe profesorul său. Îngrijorată, conducerea a contactat mama copilului pentru a afla ce se întâmplă. Avea dificultăți în exprimare, prin urmare, a venit la școală să ne explice situația”, a mai spus directorul.
Familia a fost găzduită de un centru de primire a familiei Samusocial. Situat în cartierul Nord, a trebuit să-și închidă ușile din lipsă de subvenții. Mai multe familii, inclusiv cea a elevei românce, s-au trezit pe stradă.
„Fără nicio alternativă, s-au stabilit în stația de metrou Trone. Deoarece familia nu mai avea acces la apă, mama a fost jenată să-și trimită fiica murdară la școală”, mai povestește Eduardo Cachapa.
Întrebată de situația precară în care se află această familie, școala contactează centrul PMS și autoritățile locale pentru a încerca să găsească soluții. Câmpul de acțiune al consilierului Educației Michel De Herde este totuși limitat: „Trebuie să asigur bunăstarea copilului la școală. Aici, problema apare în afara școlii”.
La rândul său, CPAS poate veni în ajutorul familiei numai dacă are domiciliul în Schaerbeek.
„Se iau măsuri pentru clarificarea situației sale administrative, astfel încât să îndeplinească condițiile necesare pentru a fi relocate permanent”, precizează Eduardo Cachapa.
Pe lângă autorități, s-au mobilizat și părinții elevilor și cetățenii. Prin postarea pe Facebook a directorului școlii, s-au strâns multe donații.
„În prezent, avem aproape 1.200 de euro, care vor fi donați familiei. Încercăm, de asemenea, să facem rost de pături și necesarul pentru toaletă, astfel încât acestea să le ajungă pentru săptămânile următoare. De asemenea, o familie s-a oferit să-i găzduiască pe români de sâmbătă până mâine.
„O altă mamă de la școală a apelat la un contact care lucrează în sectorul persoanelor fără adăpost care a găsit cazare temporară în care familia să se poată stabili în siguranță pe o perioadă nedeterminată”.
„Mama a fost foarte tulburată. Este ușurată și foarte fericită să vadă că atât de mulți oameni s-au reunit pentru a găsi soluții”, a conchis directorul școlii.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News