Creierul afacerii ilegale era o „veche cunoştinţă” a polițiștilor. Încă din noiembrie 2020, românul Nicu O. a fugit în timpul unei vizite la spitalul din Sankt Pölten, Austria. Cu puțin timp înainte de a fi transferat în România, românul a fost „tratat” în spitalul St. Pölten, însă s-a desprins de gardienii închisorii și a evadat.
Un ofițer a tras focuri de armă, dar tânărul român, în vârstă de 27 de ani, a fugit pentru a-și salva viața și a sărit în mașina de evadare care deja îl aștepta. Mașina cu care a scăpat a fost parcată la marginea orașului St. Pölten, iar călătoria a fost continuată cu două taxiuri. Cele trei ajutoare de evadare, în vârstă de 21, 26, respectiv 40 de ani, au fost prinși, dar românul a reușit să se ascundă.
În februarie 2021, ajutoarele în evadare au primit pedepse cu închisoarea parțial condiționată. Nicu O. s-a ascuns în estul Austriei și a pus bazele unei mega rețele de contrabandă, o afacere de milioane de euro. Datele cheie: în jur de 36.100 de persoane transportate ilegal, 152 milioane de euro vânzări, 205 contrabandiști și complici au fost arestați în Austria Inferioară, Burgenland, Ungaria, Slovacia, Cehia și România, precum și 80 de vehicule de contrabandă.
Nicu a procedat foarte temeinic și bine pregătit. Făptașii comunicau prin telefoane mobile, iar un alt telefon mobil era folosit pentru orientare și planificarea rutei. Suspecții au folosit întotdeauna sinonime ale cuvintelor. Victimele erau transportate de obicei în dube, iar vehiculele au fost pregătite într-un atelier din Himberg (raionul Bruck), în Viena-14 existând cazare special asigurată pentru șoferi.
Șofer român de microbuz, arestat. Cei 12 pasageri, preluați de către autoritățile de frontieră
Cazul trist din Burgenland arată „cât de brutal și fără scrupule s-a comportat banda cu oamenii transportați”. În octombrie 2021, în jur de 30 de refugiați au fost găsiți într-un microbuz lângă Siegendorf. Microbuzul a fost oprit de oamenii legii, șoferul a fugit imediat și a reușit să scape. Doi refugiați morți au fost găsiți în sfârșit în microbuz. Cei doi sirieni erau la cheremul morții în microbuzul supraaglomerat. Contrabandistul fugar, în vârstă de 19 ani, a fost arestat în Letonia.
Împușcarea asupra unui soldat este atribuită bandei de traficanți. În ianuarie 2022, o dubă a fost oprită la punctul de frontieră Eberau (districtul Güssing, Burgenland). Dar șoferul a apăsat pe trăgaci, iar un soldat a trebuit să sară în lateral. În timpul urmăririi, remorcherul a tras chiar și două focuri într-un subofițer, însă nu l-a nimerit.
Zeci de migranți, ascunşi într-un TIR încărcat cu frigidere, descoperiți în vama Nădlac
După aceea, gașca din jurul lui Nicu O. a schimbat ruta de contrabandă, a mutat călătoriile din Ungaria/Burgenland în Cehia/nordul Austriei Inferioare. Vehiculele folosite nu mai erau autoutilitare, ci mașini break, care au fost modificate special pentru tractare prin instalarea de arcuri pneumatice și folierea sau înnegrirea geamurilor. Zeci de persoane au fost transportate în acele vehicule.
Cazarea a fost achiziționată și sub forma unei camere de hotel în Favoriten. Acolo, în noiembrie 2021, LKA Austria Inferioară a găsit și a arestat în cele din urmă șase șoferi ai bandei de traficanți. Banda comandase alte două ateliere pentru a modifica mașinile: un atelier din Biedermannsdorf (Mödling) și un atelier din Leopoldstadt, care a preluat achiziționarea arcurilor pneumatice și reparațiile complexe mecanic.
Nicu O., care locuiește la Viena, s-a întors în Austria abia la sfârșitul lunii ianuarie și a fost arestat de anchetatori. Tânărul, acum de 28 de ani, a mărturisit pe larg în timpul audierilor și a oferit oficialilor informații prețioase despre structura organizației, locații și cei implicați.
Potrivit executivului, majoritatea migranților au avut ca țări de destinație Germania, Benelux și Franța. Victimele au fost, ca să spunem așa, transportate, cazate la Viena și apoi preluate de alte bande.
Joi, ministrul de Interne Gerhard Karner (VP) și oficiali de rang înalt au apărut în fața presei pentru a schița atacul asupra mafiei contrabandistului. Ministrul de Interne, precum și șeful LPD Austria Inferioară, Franz Popp și șeful LKA Burgenland, Gerhard Braunschmidt, au lăudat în mod expres cooperarea LKA Austria Inferioară, EB trafic de persoane și căutare, grupul de anchetă pentru combaterea criminalității stradale: „Toată lumea a făcut o treabă grozavă”.
Ministrul a subliniat, de asemenea, cooperarea excelentă cu autoritățile internaționale de poliție, în special cu Europol de la Haga și cu autoritățile Poliției Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News