Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ATENȚIE. Vine criza! Vor plăti toți românii
WhatsApp

Din ce în ce mai mulți analiști economici atrag atenția asupra faptului că România se apropie inevitabil de o criză care îi va afecta pe toți cetățenii. Mulți spun că aceasta va semăna cu cea din anul 2008, doar că de data aceasta scăderea salariilor și concedierea sunt aproape imposibile deoarece urmează mai multe campanii electorale pentru prezidențiale, europarlamentare, locale.

În această situație rămân alte instrumenete pentru ținerea în frâu a economiei naționale. Analiștii spun că se va încerca împingerea vârfului crizei până după alegeri, când va scăpa cine poate. De regulă politicienii, în timp ce românii vor fi afactați puternic, ceea ce înseamnă că banii pe care îi vor câștiga vor acoperi cu greu nevoile zilnice.

Nu numai analiștii români însă avertizează asupra crizei economice, ci și cei străini. Chiar și experții Fondului Monetar Internaţional, care au fost recent la București, au susținut -din nou- că România se abate de la drumul economic corect.
Analiștii economici – Mircea Coșea, Cristian Păun, Ilie Șerbănescu etc – susțin faptul că statul s-a întins mai mult decât îl ține plapuma, iar creșterea economică trâmbițată, orientată spre consum nu spre investiții, nu va putea să-l salveze deoarece ne-am atins anumite limite la creşterea economică.
Astfel, peste 81 de miliarde de lei estimează statul că va cheltui în acest an cu salariile, aproape cu 20 de miliarde în plus faţă de 2017, când deja suma fusese majorată cu alte 22% mai mult decât în 2016. În tot acest timp, investițiile, singurele care ne puteau salva, au scăzut constant, fiind în jur de 4% din PIB, adică în jur de 38 de miliarde.

România ar putea intra într-o nouă criză economic o spune de o vreme și senatorul liberal Florin Cîțu, care atrage atenția că naționalizarea pilonului II de pensii ar putea pune capac unei economii deja supraîncălzite, așa cum este a României.

„Deja se strâng norii negri asupra economiei României. Inflație, dobânzi mari, deficit de buget, deficit comercial, toate arată că economia României este supraîncălzită și supraîntinsă. Să încerci să îți arunci casa în aer printr-o volatilitate financiară ar fi o dovadă publică de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD”, a declarat senatorul Florin Cîțu.

Până și un personaj apropiat de PSD-ALDE, fost consilier în guvern, avocatul Gheorghe Piperea a susținut recent la Antena 3, nici mai mult nici mai puțin, că în România începe criza economică reală deoarece „în primele trei luni ale anului 2018 au intrat în insolvență 2305 societăți comerciale, mai mult cu 19,31% decât în perioada corespunzătoare a anului 2017.

Tot în primele luni ale anului 2018 au intrat în procedură de dizolvare de drept (care este urmată automat de lichidare) 9793 de societăți comerciale, cu 60,83% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut”.

Și când încep să anunțe apocalipsa inclusiv oamenii de casă ai majorității parlamentare, atunci lucrurile se complică.

Singura întrebare care rămâne nu este dacă, ci când se va declanșa criza care îi va afecta pe toți românii obișnuiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Editorial Vezi toate articolele
pixel