Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.
Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia va trebui probabil să ajungă la acorduri cu privire la Ucraina în viitor, dar că s-a simţit trădată de prăbuşirea acordurilor de la Minsk.
Potrivit lui Putin, citat de Reuters, Germania şi Franţa - care au intermediat acordurile de la Minsk de încetare a focului între Ucraina şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în 2014 şi 2015 - au trădat Rusia şi acum pompează cu arme Ucraina.
Ameninţarea războiului nuclear este ''în creştere'', a declarat de preşedintele rus, Vladimir Putin, intervenind prin videoconferinţă la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului, potrivit celor relatate de presa rusă.
''Rusia consideră armele nucleare un răspuns la un atac'', a continuat preşedintele, subliniind că ţara sa ''spre deosebire de Statele Unite nu are arme nucleare tactice în alte ţări''. ''Nu vorbim despre folosirea armelor nucleare'', a adăugat Putin, subliniind că ''Rusia nu a înnebunit'', e drept că ''avem cele mai avansate arme, dar nu vrem să le întrebuinţăm'', potrivit Rai News, titrează Rador.
''Nu are sens să vorbim despre o nouă mobilizare în Ucraina'' şi să evaluăm rechemarea altor rezervişti, a declarat preşedintele rus. 300.000 de ruşi au fost înrolaţi deja în ceea ce Moscova a definit ca fiind o ''mobilizare parţială'' şi 150.000 au fost dislocaţi în Ucraina pentru ceea ce Putin şi adepţii săi numesc o ''operaţie militară specială'', 77.000 din aceştia aflându-se în unităţi de luptă.
Rusia îşi va continua ''lupta consecventă pentru interesele sale naţionale''. O va face în ''diverse moduri'', mai întâi cu ''mijloace paşnice'', însă dacă nu va funcţiona, o va face ''cu toate mijloacele disponibile'', a spus Putin.
Potrivit liderului rus, ''operaţiunea militară specială'' din Ucraina ''poate deveni un proces lung'', ''dar noile teritorii sunt o realizare semnificativă pentru Rusia, Marea Azov a devenit o mare internă, chiar şi Petru I luptase pentru accesul la această mare''. ''Mai presus de toate'', a continuat Putin, ''oamenii care locuiesc acolo sunt alături de noi şi sunt milioane, iar acesta este cel mai important rezultat''.
În finalul intervenţiei sale, Putin a spus că în Polonia există ''elemente naţionaliste'' care visează să recupereze fostele teritorii poloneze care fac parte acum din regiunea de vest a Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News