NASA și Nokia s-au asociat pentru a stabili o rețea 4G pe Lună, care va ajuta la amplasarea bazei prezenței umane pe termen lung pe alte planete.
Anul acesta, SpaceX va lansată o rachetă care va transporta o rețea 4G pe Lună. Modulul va instala sistemul pe Lună, la polul sudic, care apoi va fi controlat, de la distanță, de pe Pământ.
Sistemul de rețea 4G este construit de Nokia Bell, care va fi încărcat într-un dispozitiv de aterizare realizat de Intuitive Machines. NASA a selectat Bell Labs ca parte a inițiativei sale Tipping Point, o serie de parteneriate cu companii de a dezvolta tehnologii pentru misiuni viitoare în spațiu, iar Nokia a fost selectată de Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare pentru a dezvolta o infrastructură de servicii de comunicații pe Lună.
Scopul misiunii va fi de a conecta dispozitivul de aterizare prin echipamente radio la două vehicule itinerante cu propria lor misiune specială: căutarea gheții. Primul vehicule, rover-ul lunar Outpost, este programat pentru a explora zona denumită Shackleton Connecting Ridge, în timp ce al doilea, hopper-ul Micro-Nova, se va scufunda într-un crater pentru a căuta dovezi despre apa înghețată.
Premiera mondială va consta din imaginile cu apa înghețată, transmise de Micro-Nova la aterizare și apoi spre Pământ, în timp real, prin intermediul rețelei celulare. Gheața lunii ar putea fi folosită pentru a crea oxigen respirabil și chiar combustibil care ar putea fi folosit în cele din urmă pentru a lansa misiuni pe Marte de pe Lună, anunță cnn.com.
NASA, prin programul Artemis, care își propune să întoarcă astronauții pe Lună în acest deceniu, conectivitatea celulară este neprețuită. În prezent, astronauții comunică între ei prin radio, dar NASA își dorește un sistem de comunicații lunare capabil să suporte video de înaltă rezoluție și date științifice.
Un internet în afara Terrei nu poate fi mult diferit de ce avem acum, iar smartphonurile celor care se află în spațiu ar putea accesa toate aplicațiile și serviciile disponibile celor de pe Pământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News