Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Strigăt de ajutor din partea unei celebre scriitoare ucrainene: „Ce drept aveau ei să ia viața pe care mi-am construit-o deja?”
WhatsApp
Atât de mulți băieți s-au născut luna trecută la un spital din Kiev, încât Dr. Olena Storchak și-a amintit de o veche superstiție ucraineană. "Când se nasc băieți înseamnă că va fi război", povestește ea. "Și, cu siguranță, războiul a venit". Cum e să fii bombardat din orașul tău natal? Vorozhbit Natalia, autoarea cărții Bad Roads, scrie despre plecarea ei disperată din Kiev după invazia Rusiei. Textul este un strigăt de ajutor.
Strigăt de ajutor din partea unei scriitoare celebre ucrainene: „Ce drept aveau ei să ia viața pe care mi-am construit-o deja?”

Clipele cele mai agitate din viață sunt atunci când afară plouă cu bombe iar tu trebuie să fugi. „Ce ar trebuie să mai iau la mine?”

 

„Am luat bani și un act de identitate. Am luat două inele (oamenii din cărți iau întotdeauna bijuterii). Dar am lăsat crucea de pe perete, o moștenire de familie, și tabloul cu un trandafir de guelder. Am ales să las toate icoanele în urmă pentru a-mi păzi casa și orașul meu, Kiev. Nu am luat nici fotografiile mele, nici portretele celor doi scriitori ucraineni, Șevcenko și Gogol.

Mi-am udat toate plantele, dar cât vor rezista dacă nu mă voi mai întoarce niciodată? Cine îmi va dezgheța congelatorul? Mi-am lăsat în urmă inima. Fotografia bunicii, încă e pe raft. O cremă hidratantă, una nouă, pe care am lăsat-o în baie. Nici măcar nu am folosit-o vreodată. Nu te mai gândi la crema hidratantă, femeie proastă, și uită-te la drum.”, sunt câteva dintre gândurile scriitoarei în acele clipe de agitație și coșmar.

 

„Ce altceva am mai lăsat în urmă? Am lăsat totul în urmă”

 

„Mă concentrez asupra drumului. Am luat doar lucrurile importante: pe mama, pe fiica mea și pe Dyusha, pisica noastră de rasă, care a mieunat și a împuțit mașina tot drumul. În curând vor fi 30 de ore la volan. Fug din Kiev pentru că este bombardat de ruși. Vreau cu disperare să dorm.

Ce am sperat să iau și nu am reușit? Pe soțul meu și pe tatăl fiicei mele (doi bărbați diferiți). Tatăl fiicei mele este scriitor - să-l văd ținând o armă în mână a fost pur și simplu ciudat. Mi-am părăsit prietenii, străzile orașului meu. În curând, castanii vor înflori fără ca eu să fiu acolo să îi văd.”, cu greu își amintește Vorozhbit Natalia, a cărei viață a rămas aproape complet în Ucraina.

De fapt, toți refugiații ucraineni, au viața și sufletul acolo, ei fiind doar niște trupuri umblătoare terifiate de ce au văzut și înfricoșate de ce se va alege de ei.

 

„V-ați întrebat vreodată ce ați lua cu voi dacă ați crede că nu vă veți mai întoarce niciodată acasă? Ce drept aveau ei să ia viața pe care mi-am construit-o deja?”

 

„M-am tot gândit la asta în ultimii opt ani, și mai ales în ultimele luni, dar nu m-am putut hotărî niciodată asupra a ceva. Moartea este mai bine definită, știi doar că este sfârșitul a tot. Dar războiul este sfârșitul a tot ceea ce este bun și începutul a tot ceea ce este rău, pentru toată lumea.

Cum ar putea cineva să se pregătească pentru asta? Ce ar trebui să împachetăm pentru a face... ce? Să începem o viață nouă undeva? Dar ce drept aveau ei să ia viața pe care mi-am construit-o deja aici? Nu, nu am meritat nimic din toate astea. Dar ascultați, nimeni nu merită să fie bombardat, să fugă sau să moară, doar pentru că dictatorul unei țări dorește să te distrugă.”, spune autoarea criticând conducătorul Rusiei.

 

Toate planurile acestui popor s-au sfârșit..unele chiar înainte să înceapă

 

„Urma să ne deschidem propriul teatru, Teatrul Dramaturgilor, pe 12 martie. Îl plănuisem de atâta timp: un teatru cu spațiu pentru ca toate cuvintele importante să răsune. Ucraina nu a avut niciodată un teatru ca acesta. Ne-am pus sufletul în el. Și banii noștri, de asemenea. Totul a dispărut, a fost tăiat.

Aveți grijă la drum. Nu plângeți. Nu am reușit să-l deschidem niciodată, așa că, de fapt, nu a existat niciodată. Dar Mariupol avea un teatru. Sau a avut. Puteți vedea imaginile, înainte și după bombardamente. Doar că nu poți spune din fotografii că sub dărâmături era un adăpost antiatomic, în care se ascundeau sute și sute de oameni obișnuiți.”, povestește cu tristețe scriitoarea.

 

„Până acum au scos 300 de cadavre”

 

„Nu voi obosi niciodată să le reamintesc oamenilor că acestea sunt bombe rusești. Că mâinile rusești sunt cele care apasă butoanele pentru a elibera bombele care cad asupra noastră. Care este rostul culturii naționale dacă nu are nicio influență asupra oamenilor din acea națiune? Ce este această cultură pe care noi o considerăm măreață? Vă mai încântă această cultură rusă?

Uită-te la drum în loc să te superi, îmi reamintesc. Dar, în ultimii opt ani, m-am uitat la drum și la nimic altceva. Opt ani am fost angajați cu subiectul războiului. Opt ani am încercat să strigăm lumii, să o avertizăm asupra amenințării militare rusești. Și abia după 24 februarie ne-au auzit în sfârșit. Acesta este singurul lucru pozitiv pe care îl văd.

La 1 aprilie, Royal Court găzduiește lecturi de piese de teatru ale dramaturgilor ucraineni despre experiența lor de război. Ne-am săturat de această experiență, visăm să scriem, să facem filme, să vorbim despre lucruri care nu sunt război. Suntem pregătiți. Dar mai întâi vrem să învingem, să ne întoarcem acasă și să ne udăm plantele. Și avem nevoie de ajutorul vostru.”, este strigătul de ajutor către Europa, al autoarei Vorozhbit Natalia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Monden Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel