Tribunalul Penal numărul opt din Valencia a condamnat o îngrijitoare româncă, a unei femei de 93 de ani, angajată de fiul victimei, la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „abandonare a unei persoane cu handicap care necesită protecție specială”. Românca a fost condamnată pentru „neacordarea îngrijirii esențiale și a atenției necesare” pensionarei luni de zile, concentrându-și toată atenția – dimineața și după-amiaza, șapte zile pe săptămână – asupra afacerii de familie pe care soțul ei a deschis-o.
Ca urmare a acestei neglijențe și lipsă de îngrijire, pentru care îngrijitoarea româncă a perceput 1.200 de euro pe lună, bătrâna prezenta la sfârșitul lunii ianuarie 2017 o „stare de malnutriție semnificativă, deshidratare mare, lipsă de igienă și răni nevindecate”, potrivit rechizitoriului.
Starea gravă a pensionarei a fost depistată după ce fiul ei a cerut Direcției Generale de Servicii Sociale și Persoane Dependente să-i revizuiască situația și să o ducă pe mama lui într-un centru. În centrul rezidențial de îngrijire au apreciat aceste probleme grave de malnutriție și atrofie musculară din cauza faptului că în ultimul an a fost imobilizată, abia mișcată, pe lângă vărsături și deshidratare. Victima a fost trimisă la Departamentul de Urgență al Spitalului General din Valencia, unde a murit în cele din urmă patru zile mai târziu.
Deși principala cauză a decesului a fost o infecție a căilor respiratorii inferioare, sentința stabilește că situația anterioară în care femeia se afla „din lipsă de îngrijire, ar fi putut acționa în orice caz ca o cauză care agravează evoluția procesului”.
Apărarea îngrijitoarei românce, în vârstă de 32 de ani, a susținut în instanță că a hrănit-o de cinci ori pe zi și i-a schimbat tot atâtea scutece, că bătrâna nu i-a spus că are dureri și că nu a observat că are răni.
Totuși, atât Parchetul, cât și urmărirea privată, exercitată de avocatul Alicia Baixauli, au susținut că starea pe care o avea pensionara nu a putut să se nască de la o zi la alta. Așa se încheie sentința, pe baza celor afirmate de medicul rezidențial despre situația de sănătate în care a ajuns la centru. „Starea femeii în vârstă descrisă de medicul rezidențial nu poate fi justificată decât din cea mai absolută apatie și dezinteres pentru îngrijirea femeilor”.
Alte indicii, precum pielea care se desprindea de pe tot corpul sau faptul că nu era conștientă de rana de pe spate, arată în aceeași direcție: „Considerăm dovedit faptul că în ultimele luni de viață bătrâna nu a primit îngrijirea necesară, nu a fost hrănită și hidratată corespunzător, nu a fost curățată și spălată periodic. Pentru aceasta, îngrijitoarea româncă este condamnată la doi ani de închisoare și plata a 4.000 de euro despăgubiri”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News