Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sărbătorim azi, 14 ianuarie: Ziua internațională a Zmeului, Ziua organizării locuinţei și a costumării animalului de companie
WhatsApp
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua internaţională a zmeului

 

Colorate, interesante şi deosebit de frumoase atunci când plutesc în văzduh, zmeiele i-au fascinat şi încântat pe oameni de sute de ani. De aceea, au şi o zi care le este dedicată.

Cu toate că nu se cunoaşte cu exactitate când a fost folosit pentru prima dată un zmeu, se pare că aceste obiecte există de peste două milenii, probabil avându-şi originea în China. Potrivit unei legende, un fermier chinez şi-ar fi legat pălăria cu o sfoară pentru a nu o pierde în timpul rafalelor de vânt, iar când acesta a suflat pălăria a fost luată pe sus şi a rămas agăţată de capătul sforii. Astfel ar fi apărut primul zmeu. De asemenea, conform daysoftheyear.com, prima înregistrare scrisă despre zborul zmeielor datează din anul 200 î.e.n., când un general chinez a lansat un zmeu deasupra unei cetăţi pe care o ataca pentru a măsura cât trebuiau să sape trupele pentru a pătrunde înăuntru printr-un tunel.

Considerate pe nedrept simple jucării, zmeiele reprezintă un hobby şi un sport pentru numeroase persoane din toată lumea, având festivaluri şi concursuri dedicate, la care participă sute de pasionaţi.

În India, ţară cu tradiţie în lansarea zmeielor, se pare că această practică a început în urmă cu circa 500 de ani, în timpul imperiului Mogul. Potrivit unui text vechi, un tânăr ar fi folosit un zmeu pentru a trimite mesaje tinerei pe care o iubea, care era ţinută în izolare şi la care nu putea ajunge.

De altfel, Ziua internaţională a zmeului (#KiteDay) îşi are originea în India, în statul Gujarat, renumit pentru numeroasele evenimente dedicate acestui obiect, dar mai ales pentru festivalul internaţional anual (Uttarayan), care are loc la 14 ianuarie, pentru a marca sfârşitul iernii, în calendarul indian. Locuitorii din Gujarat încep să producă zmeie cu luni înaintea evenimentului, pentru a se asigura că au suficiente pentru milioanele de vizitatori.

Pentru a celebra această zi, învăţaţi despre zmeie, confecţionaţi sau achiziţionaţi un astfel de obiect şi, dacă vremea permite, lansaţi şi încercaţi să mânuiţi un zmeu, o activitate despre care pasionaţii susţin că este atât distractivă cât şi relaxantă, benefică pentru alungarea stresului.

Ziua organizării locuinţei

 

În special pentru persoanele care trăiesc în spaţii restrânse, dar şi pentru cele care au la dispoziţie mai mult loc, dar care este aglomerat de multe lucruri acumulate, această zi este ocazia perfectă pentru a reorganiza locuinţa şi a începe astfel noul an într-o casă mai curată, mai bine aranjată şi mai spaţioasă.

Ziua organizării locuinţei a fost creată pentru a-i motiva pe proprietari, dar şi pe chiriaşi, să facă curăţenie în case, să se debaraseze de ceea ce nu mai au nevoie şi să se îndrăgostească astfel din nou de căminul ales.

Aceasta poate fi, totodată, o activitate benefică pentru întreaga familie, motivată şi unită de un scop comun, ori un motiv de socializare, invitând prietenii să dea o mână de ajutor.

Pe lângă o locuinţă mai organizată şi mai spaţioasă, această zi vă oferă ocazia de a vă bucura de sentimentul plăcut oferit de donarea obiectelor rămase în urma debarasării ocazionate de #OrganizeYourHomeDay.

Ziua costumării animalului de companie

 

Creată în SUA, #DressUpYourPetDay reprezintă o ocazie de a interacţiona în alt mod cu animalul de companie şi de a vă stimula imaginaţia şi creativitatea.

Ziua costumării animalului de companie este o celebrare a modei dedicate pisicilor, câinilor, porcuşorilor de Guineea, a iepurilor şi chiar a papagalilor.

În această zi, proprietarii de animale de companie sunt îndemnaţi să achiziţioneze sau să creeze obiecte vestimentare pentru prietenii lor necuvântători şi să interacţioneze cu aceştia, cu blândeţe şi răbdare, costumându-i şi imortalizând momentele speciale.

Potrivit daysoftheyear.com, sărbătoarea a fost creată în 2009 de Colleen Paige, specialistă în stilul de viaţă al animalelor de companie, din dorinţa de a oferi necuvântătoarelor şi proprietarilor lor un motiv în plus de a petrece timp împreună. În plus, ea îi încurajează pe proprietari să interacţioneze în această zi cu vecinii şi prietenii lor iubitori de animale şi să organizeze împreună mici prezentări de modă.

Este important, însă, ca această iniţiativă să fie un prilej de bucurie atât pentru proprietari cât şi pentru animalele de companie, aşadar acestea din urmă nu trebuie forţate să poarte costume sau accesorii dacă acest lucru le deranjează şi stresează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel