Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Uitați de număratul oilor! Oamenii de știință au creat o pernă care "păcălește" corpul să adoarmă mai repede, printr-un sistem de încălzire și răcire
WhatsApp
Nimic nu este mai enervant decât să te învârți în pat și să te chinui să adormi. Dacă număratul oilor nu vă duce nicăieri, atunci acest nou studiu ar putea fi perfect pentru nopțile dumneavoastră obositoare.
Uitați de număratul oilor! Oamenii de știință au creat o pernă care "păcălește" corpul să adoarmă mai repede, printr-un sistem de încălzire și răcire / Foto: Unsplash

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat un sistem unic de pernă și saltea care "păcălește" corpul să adoarmă mai repede, prin încălzire și răcire.

În timpul testelor, cercetătorii au arătat că sistemul i-a ajutat pe participanți să adoarmă cu aproximativ 58% mai repede decât în mod normal.

 

Senzația de somnolență este declanșată în parte de fluxul și refluxul temperaturii corpului nostru

 

Noaptea, temperatura corpului nostru scade în mod natural ca parte a unui ritm de 24 de ore, ceea ce ne spune că este timpul să mergem la culcare.

"Noi facilităm disponibilitatea de a adormi prin manipularea senzorilor sensibili la temperatura internă a corpului pentru a regla pentru scurt timp termostatul corpului, astfel încât acesta să creadă că temperatura este mai ridicată decât este în realitate", a explicat Shahab Haghayegh, cercetător la Harvard Medical, care a contribuit la dezvoltarea saltelei în timp ce era la UT Austin.

Pe baza acestor cunoștințe, cercetătorii și-au propus să înțeleagă dacă stimularea termică ar putea ajuta oamenii să doarmă. 

În 2019, echipa a realizat un studiu în care a arătat că efectuarea unei băi calde cu o oră sau două înainte de culcare i-a ajutat pe oameni să adoarmă rapid și să doarmă mai bine.   

În acest studiu de urmărire, cercetătorii au decis să dezvolte o saltea cu temperatură controlată și o pernă încălzitoare pentru a crea un efect similar.

 

 

Cum funcționează? 

 

Salteaua răcește zonele centrale ale corpului, în timp ce încălzește gâtul, mâinile și picioarele. Acest lucru crește fluxul sanguin pentru a disipa căldura corpului, păcălindu-vă să vă simțiți somnoros.

Pentru a testa sistemul, cercetătorii au recrutat 11 participanți, cărora li s-a cerut să se culce cu două ore mai devreme decât de obicei.

În unele nopți, participanții au folosit sistemul cu temperatură controlată, în timp ce în alte nopți nu au făcut-o.

Rezultatele au arătat că sistemul cu temperatură controlată i-a ajutat pe participanți să adoarmă cu aproximativ 58% mai repede. De asemenea, participanții au raportat o mai bună calitate a somnului.

 

Au fost dezvoltate două stiluri de saltele, unul dintre ele folosind apă pentru a regla temperatura, iar celălalt folosind aer

 

"Un stil a utilizat apă în circulație pentru a crea și controla cele două zone de temperatură ale saltelei, iar celălalt stil a utilizat fluxul de aer pentru a crea și controla, de asemenea, cele două zone de temperatură ale saltelei", au explicat cercetătorii în studiul lor, publicat în Journal of Sleep Research.

'Sistemul acestor două stiluri de saltele utilizează surse separate de răcire și încălzire care sunt reglementate independent'

Salteaua răcește zonele centrale ale corpului până la 25C, în timp ce încălzește gâtul, mâinile și picioarele până la 33C. 

Profesorul Kenneth Diller, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Este remarcabil cât de eficientă este încălzirea delicată de-a lungul coloanei vertebrale cervicale în trimiterea unui semnal către organism pentru a crește fluxul sanguin către mâini și picioare, pentru a reduce temperatura centrală și a grăbi instalarea somnului.

Același efect permite, de asemenea, ca tensiunea arterială să scadă ușor peste noapte, cu beneficiul de a permite sistemului cardiovascular să se recupereze de la stresul menținerii fluxului sanguin în timpul activităților zilnice, ceea ce este foarte important pentru sănătatea pe termen lung”, conform Daily Mail.

Echipa are un brevet pentru tehnologia de răcire-încălzire a saltelelor și pernelor și caută parteneriate cu companii de saltele pentru a o comercializa.

Rămâne neclar cât ar putea costa sau când ar putea fi disponibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel