Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Astronauta Samantha Cristoforetti se plimbă în spațiu având alături de ea un adjunct al lui Putin. Video în direct
WhatsApp
La 21 iulie, ora 17.00, Samantha Cristoforetti este prima europeană care a pășit în spațiu. Dar nu este o "plimbare în parc": sunt 7 ore de efort fizic extrem și operațiuni dificile în condiții dificile.
Astronauta, Samantha Cristoforetti, se plimbă în spațiu, având alături de ea un adjunct al lui Putin. Video în direct / Foto: Captură video youtube

Samantha Cristoforetti a intrat în costumul spațial rusesc Orlan și la ora 16.00, astăzi, 21 iulie, a părăsit Stația Spațială Internațională Iss pentru o plimbare spațială record, care nu este deloc o plimbare, chiar dacă pentru un astronaut este cea mai mare minune, cel puțin până la întoarcerea pe Lună.

Șapte ore foarte grele de activitate extravehiculară și, de asemenea, nu fără riscuri, așa cum își amintește foarte bine colegul său Luca Parmitano, care în 2013 a fost foarte aproape de a se îneca pe orbită (costumul defect era însă american).

 

Samantha Cristoforetti este prima europeană care a pășit în spațiu

 

Niciun european nu a mai făcut vreodată o ieșire în spațiu, iar dintre cei 240 de astronauți, cosmonauți și taikoniști care au făcut Eva (din 605 care au mers pe orbită), doar 16 au fost femei până acum. Încă un record pentru astronauta născută la Trento, pe scurt, la a doua sa experiență în spațiu, conform Il Messaggero. 

Mai mult, Cristoforetti, în vârstă de 45 de ani, al șaptelea astronaut italian și primul non-rus care folosește costumul spațial Orlan (ea îl are pe cel cu dungi albastre), va fi alături de veteranul cosmonaut comandant Oleg Artemeyev (costum cu dungi roșii), care este și deputat în Duma din partea partidului conservator "Rusia Unită" al lui Putin și care a afișat deja în două rânduri steaguri și bannere sovietice și rusești pe Iss, în sprijinul agresiunii împotriva Ucrainei.

Ea comandant al segmentului american (sau mai bine zis, al segmentului vestic al Iss), el, comandant al segmentului rusesc. O colaborare internațională pe orbită care nu poate fi reprodusă pe Pământ în acest moment, dar care confirmă unicitatea Iss, care funcționează de 22 de ani. 

 

 

Samantha Cristoforetti va trebui să efectueze operațiuni complicate de întreținere pe Iss

 

Samantha Cristoforetti va trebui să efectueze operațiuni complicate de întreținere pe Iss cu mănuși care nu permit practic decât o singură mișcare: deschiderea și închiderea palmei. Uneltele au fost construite pentru a funcționa cu această singură mișcare, dar este ca și cum ar trebui să strângi și să eliberezi o minge de tenis cu o singură mână timp de șapte ore de acum încolo (exemplul este Parmitano). 

Aceasta se va afla în afara stației spațiale la 28.800 de kilometri pe oră, la 400 de kilometri deasupra Pământului, cu temperatura exterioară schimbându-se la fiecare 45 de minute de la +100 de grade (când ești la soare) la minus 150 de grade (când ești la umbră), cu corpul protejat de aceste schimbări de costumul matlasat cu tuburi prin care curge lichidul de răcire.

Pentru toaletă există doar scutecul. Pentru sete există o canulă cu o cantitate mică de apă. Atunci când este expusă la soare, lumina este atât de orbitoare încât un ecran obscurant presărat cu praf de aur acționează ca un filtru solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel