Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Salvini, în război cu ONG-urile după ce a revenit în Guvern: "Lăsați organizațiile străine să se descurce" 
WhatsApp
Organizația "Medici Fără Frontiere" afirmă că este o "perdea de fum" ca Matteo Salvini să acuze ONG-urile că sunt responsabile pentru sosirile migranţilor şi reaminteşte că anul acesta doar 16% dintre aceştia au fost salvaţi de organizaţii.

Matteo Salvini vrea ca războiul, în special cel mediatic, cu ONG-urile să fie reactivat cu orice preţ, relatează spaniolii de la El Periodico. Aşa reiese din ultima intervenţie a liderului Ligii, de extremă dreapta, şi a noului vicepreşedinte al Guvernului italian care, printr-un tweet, a sugerat că Italia va împiedica debarcarea navelor umanitare ale ONG-urilor străine care salvează migranţi în Marea Mediterană.

"Mesaj către traficanţii de fiinţe umane şi complicii acestora: aşa cum spuneam în programul electoral al dreptei, Italia nu va mai tolera banii din imigraţia clandestină şi debarcările necontrolate", a mai scris, joi, ministrul Infrastructurilor, cu atribuţii asupra porturilor. "Lăsaţi organizaţiile străine să se descurce (...) mergeţi în ţările voastre", a adăugat el, într-un text plasat deasupra unei imagini cu două nave umanitare, una cu pavilion norvegian şi cealaltă german.

Salvini, deja promotor al unei politici dure împotriva ONG-urilor când era ministru de Interne (2018-2019), s-a referit astfel la nava germană "Humanity One", şi la nava norvegiană "Ocean Viking", a ONG-ului european Sos Méditerranée. Ambele se află în prezent pe mare, cu operaţiuni de salvare în desfăşurare şi un total de peste 300 de naufragiaţi la bord.

ONG-urilor se tem că nu vor mai avea deloc sprijinul Italiei în salvarea pe Mediterană a migranților

 

Noua escaladare a confruntării suscită îngrijorarea multor ONG-uri, care denunţă că operaţiunile lor au suferit obstacole din ce în ce mai mari în ultimii ani, ceea ce a expus deja migranţii la un risc mai mare. "Până în 2018, am desfăşurat operaţiunile de salvare în coordonare permanentă cu Garda de Coastă Italiană, chiar am efectuat salvările împreună", a explicat, joi, pentru El Periodico Claudia Lodesani, şefa ONG-ului Medici fără Frontiere (MSF) pentru Libia . "Acest lucru nu se mai întâmplă. Îi informăm despre operaţiunile noastre, dar sistemul anterior a fost demontat", a adăugat el.

Chiar şi aşa, "se repetă în continuare acel mesaj, care este acea cortină de fum, că ONG-urile sunt responsabile de sosirile" migranţilor, potrivit d-nei Lodesani. "Dar anul acesta ONG-urile au salvat doar 16% dintre migranţii sosiţi (în Italia) pe mare. 53% au venit singuri în Italia, iar restul au fost salvaţi de nave militare", a spus lucrătorul umanitar, adăugând că noi obstacole nu vor face decât să pună mai multe vieţi în pericol, "fără a rezolva" fenomenul. "Este necesar să se găsească alternative pentru o imigrare ordonată, nu să se trateze situaţia ca pe o urgenţă", a motivat el.

În acest climat, miercurea trecută, aproximativ 40 de ONG-uri au cerut guvernului italian să nu reînnoiască memorandumul cu care Roma oferă Libiei - ţară acuzată de încălcarea drepturilor omului - bani şi sprijin tehnic în schimbul opririi plecărilor de pe ţărmurile sale. Cu toate acestea, nici un semn în această direcţie nu a venit până acum, cu câteva zile înainte ca acordul să fie ratificat automat dacă Italia nu îl va revoca, relatează Rador. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel