Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Doliu național în Coreea de Nord: Kim s-a stins din viață în urma unor probleme de sănătate
WhatsApp
Coreea de Nord a intrat în doliu de stat după ce unul dintre artizanii sistemului de putere al țării, Kim Ki Nam, a încetat din viață la vârsta de 94 de ani. 
Doliu național în Coreea de Nord: Kim s-a stins din viață în urma unor probleme de sănătate / Foto: Captura Youtube

Fostul șef al propagandei regimului a murit din cauza unor "disfuncții multiple a organelor", pentru care primea tratament din 2022, conform agenției de presă nord-coreene KCNA.

Kim Ki Nam a fost o figură-cheie în construirea cultului personalității în jurul dinastiei conducătoare Kim. Funeraliile sale au avut loc miercuri dimineață, iar la ceremonie a participat liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un. Acesta l-a descris pe defunct drept "un revoluționar veteran ce a rămas nemărginit de loial" conducerii țării, în ciuda lipsei de rudenie cu dinastia Kim, conform BBC.

 

Viața profesională a lui Kim Ki Nam

 

Kim Ki Nam a fost numit adjunct al directorului Departamentului de Propagandă și Agitație din Phenian în 1966, lucru care l-a adus în strânsă legătură cu Kim Jong Il, predecesorul lui Kim Jong Un. El a preluat ulterior conducerea acestui departament și a fost responsabil pentru transmiterea mesajelor publice în sprijinul dinastiei Kim.

Relația sa personală strânsă cu Kim Jong Il și cu actualul lider, Kim Jong Un, a fost subliniată de mai multe surse. În anii '70, el a fost numit responsabil de ziarul Rodong Sinmun, iar departamentul de propagandă pe care l-a condus a avut un rol crucial în facilitarea preluării puterii de către Kim Jong Un în 2011.

După retragerea sa la sfârșitul deceniului trecut, Kim Ki Nam a continuat să apară la evenimente publice, semn că a rămas în relații bune cu regimul. Kim Jong Un l-a menținut în poziții cheie de propagandă timp de ani de zile, demonstrând încrederea sa în el.

Cercetătorii remarcă că dedicarea întregii prime pagini a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun morții lui Kim Ki Nam și detaliilor legate de înmormântare demonstrează respectul acordat acestuia de către regim.

Trecerea lui Kim Ki Nam în neființă marchează nu doar pierderea unei figuri importante din istoria recentă a Coreei de Nord, ci și o schimbare semnificativă în peisajul politicii și propagandei regimului nord-coreean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel