Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Una din cinci femei își pierde locul de muncă după ce devine mamă
WhatsApp
În Italia, una din cinci femei își pierde locul de muncă după ce devine mamă, potrivit unui raport publicat de Save The Children, care evidențiază un paradox într-o țară afectată de o criză demografică semnificativă. 
Italia. Una din cinci femei își pierde locul de muncă după ce devine mamă

Aproximativ 72,8% dintre demisiile noilor părinți privesc femeile, ceea ce subliniază dificultățile pe care mamele le întâmpină în concilierea între angajamentele familiale și profesionale, conform Fanpage.

Raportul intitulat "Le Equilibriste - La maternità in Italia 2024", publicat recent, vorbește despre situația actuală a maternității în Italia și a impactului asupra pieței muncii. Italia se confruntă cu o criză demografică în creștere, iar această tendință este ilustrată de faptul că în 2023 țara a atins un nou minim istoric al nașterilor, cu o scădere de 3,6% față de anul precedent.

Datele arată că femeile aleg să aibă mai puțini copii sau să nu aibă deloc, iar numărul mediu de copii pe femeie a scăzut la 1,20, față de 1,44 în 2010, când a atins un maxim relativ în ultimii douăzeci de ani. În plus, Italia are cea mai mare vârstă medie (31,6 ani) a femeilor la nașterea primului copil în rândul țărilor europene, cu o rată semnificativă de nașteri la mame cu vârsta de peste 40 de ani.

 

Puțin peste jumătate dintre femeile cu doi sau mai mulți copii sunt angajate

 

Conform raportului Save The Children, una din cinci femei părăsește piața muncii după ce devine mamă, iar 72,8% dintre demisiile noilor părinți sunt ale femeilor. Aceste cifre reflectă provocările cu care se confruntă femeile în încercarea de a balansa viața profesională și cea personală. Deși participarea femeilor pe piața muncii este asociată cu o rată mai mare de fertilitate, este evident că există inegalități și presiuni sociale care afectează capacitatea femeilor de a-și menține locurile de muncă după ce devin mame.

Raportul subliniază, de asemenea, diferențele semnificative între ratele de ocupare a forței de muncă pentru femei și bărbați cu copii. În timp ce aproape 69% dintre femeile fără copii lucrează, doar puțin peste jumătate (57,8%) dintre cele cu doi sau mai mulți copii minori sunt angajate. În contrast, rata totală de ocupare a forței de muncă pentru bărbați este mult mai mare, indiferent de numărul de copii pe care îi au.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel