Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa italiană: "Românii nu mai vor la muncă în Italia. E o prăbușire. Caută condiții mai bune"
WhatsApp
Presa din Italia anunță o prăbușire a forței de muncă românească în provincia Ragusa.

„În ultimii ani, mai ales din 2019, s-a înregistrat o scădere semnificativă a lucrătorilor români angajați în agricultură. Cu aproximativ 40% mai puțin în întreaga provincie Ragusa”, se arată într-un prim raport privind naționalitatea muncitorilor agricoli străini și a lucrătorilor sezonieri din acest domeniu.

Conform raportului, cauzele sunt în mod evident legate de mai mulți factori și acest lucru va necesita o reflecție suplimentară în faza de cercetare. „Unele ipoteze, rezultate din mărturiile culese în teren, privesc alegerea emigrării în țările central-europene, precum Germania sau chiar nordul Italiei, în căutarea unor condiții de muncă mai bune. Cu siguranță condițiile de exploatare și izolare socială stau la baza alegerii abandonului segmentului analizat”, se mai arată în raport.

„Condiții groaznice, greu de acceptat”. 37 de muncitori români sezonieri, exploatați la o livadă de pere din Belgia

 

Românii, pe locul doi în forța de muncă străină din Ragusa


Listele de registru Inps ale provinciei Ragusa pentru anul 2021 numără un total de 28.778 lucrători din care 14.772 italieni și 14.006 străini. Analiza a fost realizată prin citirea datelor individuale ale municipalităților, apoi împărțite și însumate după naționalitate. Prima dintre cele zece naționalități în raport cu forța de muncă este tunisiană (5.307), urmată de română (2.632) și albaneză (2.558). Pe ultimele locuri sunt marocanii (448) și nigerienii (207).

Raportul mai arată că mai „este un fapt care pare interesant de luat în considerare”, și se referă la „apariția de noi naționalități”. „Este vorba de prezența în regiune a lucrătorilor de naționalități din Africa sub-sahariană și Asia”.

Spania. 18 muncitori români i-au reclamat pe angajatori, tată și fiu: Ce s-a întâmplat după ce i-au chemat la cules usturoiul

 

Româncele, angajate în domeniile în care ar trebui să fie bărbați

 

Doi din trei lucrători sunt bărbați: componenta feminină a muncitorilor angajați în agricultură pentru întreaga provincie Ragusa este de 31%. „Muncitorii de sex feminin din agricultură se referă în principal la utilizarea forței de muncă în anumite segmente specifice ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi pepinieră și ambalarea produselor. Se poate spune că în aceste sectoare prezența lucrătoarelor este în mare parte de naționalitate italiană. În rândul comunităților străine există un procent mare de femei în special în comunitatea românească cu procente de aproape 50%, urmată de comunitatea albaneză cu procente cuprinse între 20 și 35%. Sunt puține femei tunisiene care lucrează, cu procente între 8 și 12%”.

„Procentul mare de muncitoare de naționalitate română reprezintă un alt element de particularitate, întrucât româncele sunt angajate foarte multe în producția de seră, care în mod tradițional este rezervat forței de muncă masculine”, mai notează raportul.

Raportul face referire la datele INPS care „se referă la posturi oficiale, adică a lucrătorilor cu contracte de angajare”.

Vor fi investigate în continuare condițiile de muncă ale celor care muncesc la negru. La astfel de muncitori se va pune problema exploatării prin muncă. 

Zeci de muncitori români, exploatați în Portugalia. Fenomenul este în creștere

 

-------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel