Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa internaţională: "De ce e prematură sărbătorirea condamnării lui Liviu Dragnea. Istoria s-ar putea repeta"
WhatsApp
Experţii afirmă că România ar trebui să se concentreze mai puţin asupra sărbătoririi întemniţării lui Liviu Dragnea şi mai mult asupra schimbării modalităţii de alegere a liderilor politici. Luni, cel mai puternic politician al ţării, în vârstă de 56 de ani, a fost trimis la închisoare după ce instanţa a menţinut condamnarea sa pentru corupţie, scriu jurnaliştii de la Euronews.
sursa: România TV

Dragnea i-a condus pe social-democraţii de la guvernare într-o perioadă când aceştia au impus o serie de reforme controversate care, potrivit criticilor, au subminat independenţa puterii juridice şi lupta împotriva corupţiei.
Duminică, românii au respins reformele printr-un referendum. În ziua următoare, Dragnea mergea la închisoare.

 

"România trebuie să se maturizeze"

 

Protestatarii au fluturat cătuşe în faţa lui Dragnea în timp ce intra pe poarta închisorii, iar unul a aruncat un sul de hârtie igienică înspre maşina sa.

"Prin această decizie, epoca Dragnea ia sfârşit", a declarat Dan Barna, un politician din opoziţie. "România se însănătoşeşte".

Dar George Jiglău, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Cluj, a spus că evenimentul nu trebuie neapărat sărbătorit.

"Sunt realist şi poate nu mă înscriu printre cei care se arată acum entuziasmaţi de faptul că Dragnea a fost trimis la închisoare", a declarat el pentru Euronews. "Dragnea e doar simptomul sistemului corupt de alegere a elitelor politice, un simptom adânc înrădăcinat în PSD, dar şi în alte partide. Aceasta ar trebui să fie principala preocupare a celor care vor o schimbare în bine a vieţii politice, nu aceea de a scăpa de polticianul X sau Y".

Laura Ştefan, expert în anticorupţie şi fost director în Ministerul român de Justiţie, s-a pronunţat şi ea împotriva acestei perspective pe termen scurt.

"Dragnea nu este singurul lucru care lasă de dorit în România. De foarte mulţi ani facem greşeala de a crede că o singură persoană e răul absolut şi că, dacă el sau ea pleacă, atunci totul va fi perfect", a declarat dna Ştefan pentru Euronews. "Cred că trebuie să ne maturizăm şi să înţelegem că sunt mult mai multe lucruri în afară de asta".

 

"Istoria s-ar putea repeta"

 

Trimiterea la închisoare a lui Dragnea, înfrângerea din urma referendumului şi rezultatele slabe la alegerile pentru Parlamentul European au pus sub semnul întrebării viitorul guvernului. Alegerile vor avea loc abia anul viitor, iar experţii spun că va fi greu să se organizeze altele până atunci.

În opinia lui Jiglău, cel mai posibil scenariu ar fi ca actuala coaliţie de guvernământ PSD-ALDE să-şi piardă majoritatea parlamentară şi să se formeze un nou guvern. Dar experţii se tem că povestea s-ar putea repeta.

În ocombrie 2015, zeci de oameni au murit într-u incendiu izbucnit într-un bar de noapte din Bucureşti, incident care a fost legat de corupţie. La începutul lunii noiembrie din acelaşi an, tragedia a dus la proteste şi la demisia guvernului PSD condus de Victori Ponta. Dar un an mai târziu, PSD-ul, pătat de acuzaţiile de corupţie din urma inciendiului, a fost reales cu un procent de 45,4% din voturi.

"Cred că soluţia cea mai proastă ar fi formarea unui guvern tehnocrat (în următoarele luni), întrucât PSD şi ALDE vor avea tocmai timpul necesar de a reveni la viaţă după un an, iar asta ar fi foarte rău pentru România, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung", spune dna Ştefan.

 

Există motive de optimism?

 

În pofida reţinerii unora de a sărbători întemniţarea lui Dragnea, doamna Ştefan spune că există motive de optimism.

"Ei (PSD) au încercat (să slăbească legislaţia anticorupţie), dar au eşuat, iar acesta e un motiv de speranţă din cauză că, în democraţia românească, există un control şi un anume echilibru şi că nu o poţi lua pe scurtătură şi, odată ajuns la putere, nu poţi să faci chiar ce vrei", a spus ea. "Astfel încât, o dată în plus, România dovedeşte nu doar că avem corupţie la nivel înalt, ci şi că suntem hotărâţi să-i punem capăt".

Dar, în opinia lui Jiglău, întemniţarea lui Dragnea nu va face decât să adâncească vrajba între susţinătorii PSD, care cred că incidentul a avut o conotaţie politică.

"Există sentimentul şi speranţa, mai ales după ceea ce i s-a întâmplat lui Dragnea şi graţie modului în care (Viorica) Dăncilă conduce guvernul, că situaţia nu se mai poate înrăutăţi şi că, indiferent de guvernul care va veni la putere, acesta va fi mai bun şi mai legitim, mai ales după alegerile europene", spune el. "Dar noi am spus asta după fiecare premier, aşa că mă voi abţine să mă declar optimist şi să cred că orice va urma va fi mai bine. Dar există un segment foarte semnificativ al societăţii - ar putea părea mic după rezultatele alegerilor europene - care afirmă că demersul e doar politic şi că jusţiţia e controlată de statul paralel. Ei se exprimă destul de clar în sprijinul acestei interpretări. Ceea ce i s-a întâmplat lui Dragnea nu îndreaptă situaţia".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Editorial Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel