Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oana Stănciulescu: Lecția DIASPOREI!
WhatsApp
La primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică au votat în jur de 700.000 de români din afara țării. Jurnalista Oana Stănciulescu spune că atât prezența, cât și candidatul favorit al diasporei pentru aceste alegeri au fost o adevărată surpriză.

"Duminică, în ziua votului, mai mulți jurnaliști și analiști criticau faptul că diaspora nu s-a prezentat într-un număr mare, chiar dacă a avut trei zile la dispoziție. Aceștia spuneau că în primele două zile, vineri și sâmbătă, au votat doar 300.000 de mii de români, un număr foarte mic în comparație cu așteptările.

Lucrurile nu stau însă așa deoarece românii din diaporă nu au progrmul de lucru al multor angajați la stat din România, unde dacă ești prefect te poți îmbolnăvi când vrei. Ei muncesc din greu cam toată săptămâna. Cei mai mulți au liber doar duminică. Ca atare, veneri și sâmbătă, cei mai mulți dintre ei au fost la serviciu.

Am vorbit cu mai mulți români din diaspora, chiar vineri la prânz, când s-au deschis secțiile de votare la Roma și mi-au spus ce efort au făcut pentru a ajunge să voteze - s-au trezit cu 1-2 ore mai devreme, au ajuns la serviciu la ora 6 și și-au sacrificat pauza de masă. Însă nu toți au putut să facă acest lucru din simplul motiv că locuiau și munceau la sute de kilometri de secțiile de votare.

Pe mulți dintre ei i-am văzut absolut șocați când au reușit să voteze într-un minut și nu în 6 ore. Atunci când relatau cum a fost la precedentele alegeri pur și simplu le dădeau lacrimile.

Pe de altă parte, abia acum se culeg roadele faptului că românii plecați și-au educat familiile lor rămase în România. Se vede în harta României colorată, cu câteva excepții, în albastru. Chiar și Moldova a votat așa cum a spus România de dincolo de graniță, ceea ce este principalul efect al emigrației. Diaspora a dat din nou o mare lecție de civism", a spus jurnalista Oana Stănciulescu pentru STIRIDISPORA.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Editorial Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel