Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O mare rușine de Centenar! Mizeria ziarului Adevărul: Iuliu Maniu ar fi fost cumpărat de străini cu diamante
WhatsApp

Ziarul Adevărul a publicat pe 16 iunie a.c un articol intitulat “Câţi bani a primit Iuliu Maniu de la guvernul britanic ca să-l aresteze pe Ion Antonescu. Istoria loviturii de stat gândite de Winston Churchill în România”, semnat de Mariana Iancu. Din titlu se devoalează chiar concluzia articolului – că până și Iuliu Maniu, cel căruia îi datorăm, alături de alți lideri ai României interbelice, Marea Unire, și-a vândut țara pe o pungă de arginți.

Pe scurt, articolul îl citează pe un anume Marian Zidaru, pe care îl prezintă istoric constănțean, care, susține jurnalista, “ a studiat de mai multe ori arhivele britanice ale Special Operations Executive (SOE), unde în fondul referitor la România a dat peste documente care atestă faptul că marele om politic Iuliu Maniu a fost finanţat de guvernul britanic, condus de Winston Churchill, pentru a da o lovitură de stat care să ducă la arestarea lui Ion Antonescu şi la ieşirea României din alianţa cu Germania”.

Istoricul susține clar și fără să lase loc la interpretări că “Maniu a primit 50.000 de dolari în două tranşe, diamante în valoare de 72.000 de lire, plus trei diamante mai mari a căror valoare nu o precizează britanicii“. Deși susține că a consultat arhivele britanice, Zidaru, despre care se spune că este istoric, nu aduce nicio dovadă oricât de mică, o chitanță, un înscris, un raport.

Ce vrea să demostreze Zidaru, fost consilier în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Constanţa, este simplu - și Iuliu Maniu este ca orice politician anticomunist  - pătat, vândut străinilor, lipsit de patriotism, și chiar corupt. Dacă și Maniu a luat bani ca să-și vândă țara, cei din ziua de astăzi sunt niște inocenți.

Nu contează că domnul care își permite să facă astfel de declarații a luat nota de 6,30 la concursul pentru ocuparea postului de manager al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dar contează că a fost singurul profesor de la Universitatea „Andrei Șaguna” care a acceptat să coordoneze lucrările a doi deținuți condamnați într-un dosar de corupție.

 

Apariția acestui articol este o mare rușine! În lipsa unor dovezi concrete care să demonstreze mizeria susținută de jurnalistul și istoricul deopotrivă, ziarul Adevărul nu numai că trebuie să se distanțeze, dar este obligat să-și ceară iertare cititorilor și necititorilor lui!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Editorial Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel