Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mircea Baniciu: “Nu-mi pare rău că n-am plecat din ţară, nu cred că era loc pentru mine acolo”
WhatsApp
Cântăreț și chitarist, deşi la bază arhitect, Mircea Baniciu s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor '70, când a devenit solistul formației “Phoenix”. Într-un interviu acordat pentru televiziunea publică, el spune că nu a fost tentat să plece din țară, deși o mulțime dintre apropiații săi au migrat.
Mircea Baniciu

Ediţia de luni a emisiunii “Reţeaua de Idoli” se intitulează “Cel care a rămas”. După plecarea colegilor săi din țară, în 1977, Mircea Baniciu începe o carieră solo. Fondează în anii '90 trupa “Pasărea Colibri”, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, iar la începutul anilor 2000 revine în trupa “Phoenix”. După cea de-a doua despărţire de trupa debutului sau, fondează “Pasărea Rock”.

Mircea Baniciu: “Nu-mi pare rău că n-am plecat din ţară, nu cred că era loc pentru mine acolo”

 

Cu un parcurs muzical impresionant, printre întrebările frecvente care i s-au pus se numără: ”Nu-ţi pare rău că n-ai plecat din ţară?”.

“Nu-mi pare rău, pentru că nu cred că era loc pentru mine acolo. Aveam mulţi prieteni în zonă, mă refer la Germania, Olanda, Statele Unite, foşti colegi de facultate care mi-au zis că e foarte greu şi nu cred că ar fi fost potrivit pentru mine, pentru că sunt un tip comod, căruia îi place să trăiască cât de cât bine. Care nu se aruncă acolo unde este greu şi unde nu mai există timp pentru a trăi, zic eu. Cred că am rămas aici petrecând momente foarte frumoase în perioada anilor '70-'80, până spre 1989 când s-au urâţit lucrurile”, îi mărturisește Mircea Baniciu Irinei Păcurariu la “Reţeaua de Idoli”, în ediţia de luni, 7 noiembrie.

Interviul s-a purtat în curtea casei artistului, unde si-a amintit cu nostalgie de copilărie. In primii ani, a locuit împreună cu mama sa în casa unei doamne care urmase Conservatorul la Viena. Aceasta l-a auzit fredonând şi a remarcat că are talent. Asa a intrat muzica în viaţa sa.

“Mama lucra în trei ture, foarte greu. Dacă lucra la prânz, pleca înainte să vine eu de la şcoală şi venea noaptea, iar în tura de noapte dormea toată ziua. Bineînţeles că eram toată ziua prin curte, iar proprietăreasa m-a văzut şi i-a zis mamei că am talent şi că se va ocupa de mine. M-a dus la o fostă colegă a ei, care dădea lecții de pian şi aşa am urmat pianul din clasa a doua până într-a şaptea, când a apărut chitara. Nu mai era cale de întors… Mi-a zis mama, intri la liceu, primeşti chitară, nu intri, te duci să munceşti, să înveţi o meserie”, a adăugat artistul.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Monden Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel