Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Măști bumbac anti-coronavirus, simple accesorii fashion. CRESC riscul de infecție
WhatsApp
Fără doar și poate, criza provocată de epidemia de coronavirus ne arată limitele tuturor. De la limitele autorităților, ale sistemului sanitar și până la cele ale antreprenorilor care încearcă să țină capul deasupra apei pentru a supraviețui, în aceste zile vorbim despre limite. Însă poate cea mai importantă limită în această perioadă este capacitatea redusă a omului de a înțelege niște reguli și noțiuni simple, cum ar fi faptul că măștile de bumbac NU te protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2, cunoscut drept „noul coronavirus". 

În ultima perioadă, pe fondul scăderii dramatice a vânzărilor, mulți producători de confecții sau ateliere de croitorie s-au reorientat către producția de măști din bumbac sau alte materiale textile. Unii o fac din solidaritate, alții pentru a specula o nevoie de piață. Camuflat ca un gest nobil, acest trend este foarte periculos. O spun clar și răspicat, încă de la început: măștile din bumbac sau orice alt material textil măresc riscul de infecție. Nu trebuie să ai pregătire medicală, e nevoie doar de o simplă genuflexiune logică.

Măștile din pânză, nerecomandate de Organizația Mondială a Sănătății

 

În primul rând, în niciun ghid de gestionare a pacienților suspecți sau infectați cu SARS-CoV-2 nu este indicată folosirea măștilor neomologate, cum sunt cele din bumbac. Medicii primesc zilnic informări pe această temă. Nu am văzut nici un medic sau asistentă să poarte o asemenea mască.

În indicațiile publicate de Organizația Mondială a Sănătății regăsim următoarea mențiune: „Cloth (e.g. cotton or gauze) masks are NOT recommended under any circumstance". În traducere, „măștile din pânză (bumbac sau tifon) NU sunt recomandate în nicio circumstanță.

(w670)

În absența unui filtru special care să oprească nanoparticulele virulente (20 nanometri), măștile din materiale textile sunt permeabile, fie că vorbim de in, tercot, bumbac, etc. Nici 5, nici 10 straturi de țesătură nu vor opri trecerea microorganismelor de dimensiunea unui virus corona, așa cum este SARS-CoV-2. În plus, gradul de umiditate crescut de la nivelul gurii (transpirație, salivă) favorizează înmulțirea bacteriilor. Oricât de colorate și „arătoase", măștile simple din textil sunt doar incubatoare de viruși la purtător.

Măștile omologate se fac dintr-un material nețesut din polipropilenă, rezistent la transmisia bacteriilor, având 2 sau 3 straturi. Dacă nu înțelegi diferența dintre cele două, te rog să stai acasă!

Un produs „fashion" care mărește riscul de infecție

 

Măștile din materiale textile pot avea efectul de a „liniști" persoana purtătoare, pe principiul ‚fac și eu măcar ceva'. Atenție, acest fals sentiment de siguranță poate duce la ignorarea altor principii de igienă recomandate în această perioadă, cum ar fi igienizarea mâinilor, igienizarea suprafețelor, menținerea distanței sociale.

O altă problemă logică: manevrarea incubatorului de viruși de la gură. Un gest simplu, precum arânjarea măștii cu măna și apoi atingerea unei suprafețe poate duce la o infecție în lanț. Simplu, nu?

O altă altă problemă (repetiția e intenționată): Câți dintre cei care poartă cu mândrie o mască colorată pe față o dezinfectează cum trebuie. Știți că există protocoale stricte de dezinfectare a materialelor sanitare, da? Câți dintre noi cunoaștem aceste protocoale?

P.S. Producătorii „de ocazie" nu trebuie priviți cu ură, nu trebuie înjurați. În țara LuCOVIDului fiecare e pe cont propriu. Fiecare companie va încerca să supraviețuiască. Însă, vă rog, fiți precauți la reclamele sponsorizate cu care Facebook ne „bombardează" în aceste zile.

UPDATE - la scurt timp după publicare acestui articol a venit și confirmarea oficială de la Ministerul Sănătății:


* Acest articol reprezintă o opinie. Nu este o părere avizată a unui cadru medical.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Editorial Vezi toate articolele
pixel