Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
LIVE TEXT: Alegeri prezidenţiale 2024, turul I – Prezență la vot la ora 12:00 - 16,47%. Prezență scăzută la vot
WhatsApp
Duminică, 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Procesul de vot a început la ora 7:00 în cele 18.968 de secții de votare din țară, iar datele furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) arată o prezență redusă în primele ore.
LIVE TEXT: Alegeri prezidenţiale 2024, turul I – Prezență la vot la ora 12:00 - 16,47%. Prezență scăzută la vot / Foto: Inquam Octav Ganea

Update ora 12:00: Prezența la vot a ajuns la 16,47%

Potrivit datelor furnizate de AEP, 2.966.537 de alegători și-au exprimat deja opțiunea la secțiile de votare din România și din diaspora. Pragul de trei milioane de voturi a fost depășit. Conform platformei AEP, până la ora 12:15, numărul total al votanților a ajuns la 3.187.971, incluzând atât țara, cât și străinătatea.

 

Update ora 11:40: Cristian Diaconescu a votat pentru "o Românie respectată"

Cristian Diaconescu a mers la secția de votare de la Colegiul Național „Cantemir Vodă”.

„În primul rând, pentru un vot pentru o Românie respectată. Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial, pe care îl vom trece ca ţară, ca familii şi ca cetăţeni. Fac acest apel pentru o atitudine civică cât se poate de aplicată, este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată, avem nevoie de oameni profesionişti care să ne reprezinte. Şi un ultim cuvânt: tot respectul pentru ceilalţi candidaţi, pentru că şi-au asumat un astfel de demers, care este extrem de important", a declarat el.

 

Update ora 11:35: Silviu Predoiu îndeamnă românii să își facă vocea auzită

Silviu Predoiu, candidat din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale, a votat cu încredere în democrație, lansând un apel către cetățeni să participe la vot.

„Astăzi am votat cu încredere în puterea democrației. Îndemn pe toți cetățenii să vină la urne și să își facă vocea auzită. Viitorul țării noastre depinde de fiecare dintre noi”, a transmis într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

 

Update 11:07: Traian Băsescu, fostul președinte al României, a votat.

Traian Băsescu a transmis scurt: „Să ştiţi că nu mă duc în Congo. Doar am ameninţat. Sunt convins că românii vor ieşi la vot şi vor alege bine.”

 

Update ora 11:00: În diaspora, peste 257.000 de români și-au exprimat opțiunile la secțiile de votare, la care se adaugă 4.200 de voturi prin corespondență, totalizând aproape 262.000 de voturi.

În țară, au votat peste 2 milioane de cetățeni, 11,26%.

 

Update, ora 10:50: Kelemen Hunor a votat în comuna sa natală, Cârța, județul Harghita

"Astăzi am avut o misiune extrem de ușoară pentru că am votat cu vocea rațiunii. Astăzi e primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească. România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa, în primul rând, de problemele legate de declinul demografic, fiindcă asta este problema cea mai importantă a României", a declarat Kelemen Hunor.

 

Update ora 10:43: Mircea Geoană, candidat independent, și-a exercitat dreptul de vot

Mircea Geoană a salutat membrii secției de votare, fiind însoțit de câțiva jurnaliști. Procesul are loc într-o sală spațioasă și bine aerisită, fără semne de aglomerație în jurul său.

 

Update ora 10:38: Elena Lasconi a votat

„Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară”. Lasconi a adus membrilor secției de votare cafea, ceai și prăjituri „fără blat”, punctând simbolic importanța corectitudinii. Citește declarația completă AICI.

 

Update ora 10:00: Klaus Iohannis a votat

Până la ora 10:00, prezența la urne a ajuns la 7,45%. Președintele Klaus Iohannis a sosit la secția de vot de la Liceul Jean Monnet din București. Acesta a avut un mesaj scurt pentru cetățeni, îndemnându-i să participe la scrutin: „Să poftească toți la vot!”. 

 

Update ora 09:40: S-a înregistrat primul milion de voturi la secțiile din țară, iar prezența la vot este de 5,52%.

 

Update 09:10: Marcel Ciolacu a votat

Președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, și-a exprimat votul duminică dimineață, în jurul orei 09:00, la o școală din București. Prezența sa a atras atenția mass-media, generând un moment de agitație în secția de votare, unde numeroși jurnaliști erau prezenți. Citește mai multe AICI.

 

Update ora 9:00: Prezența la vot a ajuns la 4,26%

Conform datelor furnizate de STS, până la ora 9:00, peste 760.000 de români și-au exercitat dreptul de vot, reprezentând 4,26% din totalul alegătorilor înscriși în registrul electoral.

Diaspora: Peste 223.000 de români au votat la secțiile din diaspora. De asemenea, 4.200 de români de peste hotare au votat și prin corespondență, numărul total de voturi fiind de aproape 227.000.

 

Update ora 8:50: Călin Georgescu, candidat independent, a votat

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul în această dimineață. La ieșirea din secția de votare, acesta a declarat:
„Nu am votat pentru mine, ci pentru cei nedreptățiți, pentru cei umiliți, pentru cei care simt că nu contează în această lume, dar care, de fapt, contează cel mai mult. Votul nu este doar un simbol al democrației, este despre umanitate, iubire și credință – credință în oameni, în semeni, în Iisus Hristos și în țară. Astăzi, votul este o rugăciune pentru neam, iar eu, Călin Georgescu, vreau să apăr linia neamului.”

 

Update ora 08:45: Peste 226.000 de voturi în Diaspora

Peste 226.073 de români au votat în Diaspora până duminică la ora 08:45. Majoritatea voturilor au fost exprimate în Marea Britanie, 42.187, urmată de Germania, 34.436, Italia, 29.804, Spania, 24.727 și Republica Moldova, 24.057.

 

Update ora 8:30:  Prezența la vot a ajuns la 3,42%.

Peste 620.000 de români care și-au exercitat deja dreptul de vot. Cele mai mari procente de participare s-au înregistrat în județele Ilfov, Dâmbovița, Constanța, Teleorman și Olt, în timp ce județele Satu Mare și Vaslui au raportat cele mai scăzute valori ale prezenței.

 

Update: Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a votat

„În premieră am fost în situaţia în care nu m-am votat pe mine. Îi rog pe toți ismpatizanții mei, pe toți cei care cred în mine să facă ceea ce am făcut eu. Dacă eu am putut să nu mă votez pe mine și am votat pe știți voi cine, vă rog să faceți la fel.”, a spus la Digi24.

 

Update: Nicolae Ciucă a votat. „Sper să vină la vot cât mai mulţi români”

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a votat duminică dimineață în jurul orei 8:00, alături de soția sa, la secția de votare din comuna Balotești, unde este arondat.

"Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesară să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români, pentru că este vorba despre viitorul nostru, despre viitorul copiilor noştri", a declarat Nicolae Ciucă.

 

Updateora 7:30: Prezență la vot doar 2,05% 

La ora 7:30, în țară votaseră 129.255 de persoane, reprezentând o prezență de 2,05%. În diaspora, numărul românilor care au votat până la aceeași oră era de 223.294. Cu 30 de minute înainte de deschiderea urnelor din România, la ora 6:30, peste 222.000 de români își exercitaseră dreptul de vot în afara granițelor, contribuind la o prezență generală de 1,24%.

 

Miza alegerilor și organizarea votului

 

Alegerile prezidențiale din acest an se desfășoară într-un context politic tensionat, cu 14 candidați înscriși în cursă. Printre aceștia se numără figuri cunoscute precum Ion-Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR), Elena-Valerica Lasconi (USR), și candidatul independent Mircea-Dan Geoană. Lista completă include reprezentanți ai principalelor partide politice, dar și independenți care speră să atragă electoratul dezamăgit.

BEC a anunțat că rezultatele parțiale sau finale vor fi comunicate luni, 25 noiembrie. Pe parcursul zilei, prezența la vot va fi actualizată periodic, la orele 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00. Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21:00, iar alegătorii aflați la coadă la închiderea urnelor vor putea vota până la 23:59.

 

Reguli de votare

 

Cetățenii români pot vota cu acte de identitate valabile, inclusiv cartea de identitate electronică, pașaportul diplomatic sau carnetul militar pentru elevii școlilor militare. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secție din cadrul unității administrativ-teritoriale în care se află, fiind înscriși pe lista electorală suplimentară.

În diaspora, procesul de vot continuă, peste 950 de secții fiind organizate pentru a facilita accesul românilor aflați în străinătate. Prezența în creștere din afara granițelor arată interesul ridicat al comunităților din afara țării pentru aceste alegeri.

 

Turul doi, programat pentru 8 decembrie

 

Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor în primul tur, turul doi al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 8 decembrie. Cele două săptămâni dintre tururi vor fi decisive pentru candidații care vor accede în finală, într-o luptă strânsă pentru a convinge electoratul indecis.

Astăzi, toate privirile sunt îndreptate către urne, unde fiecare vot poate influența decisiv viitorul țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel