Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandal la Planșeul Unirii: Daniel Băluță anunță începutul lucrărilor, Nicușor Dan contestă legalitatea autorizației
WhatsApp
Conflictul dintre primarii sectorului 4 și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a escaladat recent, generând o situație tensionată în București, în special în zona planșeului Unirii. 
Scandal la Planșeul Unirii: Daniel Băluță anunță începutul lucrărilor, Nicușor Dan contestă legalitatea autorizației / Foto: Facebook

Daniel Băluță, primarul sectorului 4, a anunțat că lucrările de reabilitare a acestui obiectiv au început, având la bază o autorizație emisă de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a contestat legalitatea acestei autorizații, acuzându-l pe Băluță de acțiuni ilegale și a încercat să oprească lucrările prin intermediul Poliției Locale.

 

Anunțul lui Daniel Băluță

 

Luni dimineața, pe pagina sa de Facebook, Daniel Băluță a declarat că, începând de la ora 00:00, lucrările de refacere a planșeului Unirii au început. El a subliniat că acest proiect este vital pentru siguranța publică, afirmând:

„Punem în siguranță centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public.

Lucrările se derulează într-un spațiu deja securizat și NU VOR AFECTA circulația rutieră sau pietonală! Dincolo de orice discuție, siguranța oamenilor este și va rămâne prioritatea numărul 1 pentru noi, cei din Sectorul 4!

Mulțumesc tuturor instituțiilor statului român care au înțeles pericolul cu care ne confruntăm și au colaborat cu noi, pentru a fi azi în măsură să începem lucrările. Mai multe detalii pe acest subiect, deosebit de important, vă voi oferi la ora 11.30, într-o conferință de presă ce va fi transmisă live, aici, pe pagina mea de Facebook.”.

Băluță a menționat că autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 3 în regim de urgență, invocând un pericol public ce ar justifica demararea imediată a lucrărilor. De asemenea, el a menționat că primăria a obținut, de la Guvern, o sumă considerabilă pentru acest proiect, de aproximativ 800 de milioane lei.

 

Reacția lui Nicușor Dan

 

După anunțul lui Băluță, primarul general Nicușor Dan a decis să intervină personal. Acesta a mers, împreună cu Poliția Locală, pentru a demola gardurile ce împrejmuiau șantierul, acuzându-l pe Băluță că a acționat ilegal.

„Noi vom lua gardurile și așteptăm primăria de sector să vină cu avizele, mai apoi cu autorizațiile și apoi vor putea începe lucrările”, a declarat Dan, subliniind că, potrivit legii, autorizația de construire trebuie să fie emisă de Primăria Capitalei.

Conflictul a escaladat, iar Nicușor Dan a afirmat că autorizația de urgență obținută de Băluță este „flagrant ilegală”. În timpul confruntării, un angajat al Primăriei Sectorului 4 a cerut intervenția Poliției Naționale, afirmând că „primarul Nicușor Dan instigă la comiterea unei infracțiuni”, conform HotNews.

 

Tensiunea de la fața locului

 

În momentul în care Nicușor Dan a încercat să își exercite autoritatea, polițiștii locali de la sectorul 4 i-au cerut acestuia să se legitimeze, ceea ce a dus la o stare de confuzie și tensiune. „Nu vorbim acum de autorizații, ci de cine administrează acest teren”, a declarat Nicușor Dan, subliniind că actuala situație este rezultatul unei corupții sistemice în domeniul imobiliar.

Primarul general a continuat să conteste legalitatea acțiunilor lui Băluță și a subliniat că în 2022, autoritățile nu au solicitat demararea lucrărilor, chiar dacă ar fi fost un pericol public. El a declarat că „un expert trebuie să declare că este un pericol public”, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

 

Declarațiile lui Daniel Băluță

 

Într-o conferință de presă, Băluță a susținut că autorizația a fost emisă în baza unei hotărâri de Consiliu General care îi conferă dreptul de administrare a zonei.

„Am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului”, a declarat Băluță, adăugând că toate demersurile necesare au fost respectate. El a argumentat că, datorită pericolului public reprezentat de planșeul Unirii, a fost justificată emiterea rapidă a autorizației.

Băluță a continuat să expună motivele pentru care lucrările sunt necesare, menționând că Primăria Sectorului 4 a realizat studii de fezabilitate și a întocmit documentația necesară pentru obținerea autorizațiilor.

După o serie de schimburi de acuzații și intervenții din partea autorităților, situația a ajuns la un punct de cotitură. Nicușor Dan a declarat că va merge la Poliția Națională pentru a prezenta documentele care să ateste că terenul este în administrarea Primăriei Capitalei. De asemenea, el a promis că va continua să oprească orice lucrări efectuate ilegal.

 

Contextul și implicațiile conflictului

 

Conflictul de la planșeul Unirii evidențiază provocările cu care se confruntă administrația publică în București. 

„Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ia act de situaţia de urgenţă, astfel cum a fost consemnată de autoritatea publică locală a Sectorului 4 (…) pentru prioritizarea iniţierii lucrărilor de consolidare şi reabilitare a obiectivului. Comitetul dispune tuturor instituţiilor cu atribuţii în emiterea avizelor, autorizaţiilor să procedeze la rezolvarea cu celeritate a emiterii acestora”, declara prefectul Capitalei, Toader Mugur Mihai, după şedinţa comitetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel