Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciolacu amenință că își dă demisia, dacă PNL iese de la guvernare: „Mă așteptam la o campanie electorală mai inventivă”
WhatsApp
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că își va depune demisia în cazul în care Partidul Național Liberal (PNL) decide să iasă de la guvernare. 
Ciolacu amenință că își dă demisia, dacă PNL iese de la guvernare: „Mă așteptam la o campanie electorală mai inventivă” / sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Categoric”, a afirmat liderul PSD, respingând ferm acuzațiile formulate de președintele PNL, Nicolae Ciucă, care a sugerat că PSD ar putea frauda alegerile sau că ar putea forma o alianță cu partidul extremist AUR, conform Digi24. 

„Sunt niște tâmpenii”, a adăugat Ciolacu, subliniind că nu există nicio posibilitate ca PSD să se alieze cu AUR. El a adăugat că astfel de acuzații sunt tipice perioadei electorale, dar nu reflectă realitatea politică din 2024.

Declarațiile lui Ciolacu au fost făcute în fața presei înaintea primei ședințe de guvern care a urmat anunțului făcut de Nicolae Ciucă privind ruperea coaliției de guvernare cu PSD. Ciolacu a contestat acuzațiile privind posibila fraudare a alegerilor, menționând că „ministrul de Interne este Cătălin Predoiu”, iar în acest context, orice acuzație de fraudă este lipsită de fundament.

 

Ciucă acuză PSD de abuzuri

 

Tensiunile dintre PSD și PNL au crescut după ce președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni că partidul său va rupe coaliția de guvernare, acuzând PSD de abuzuri de putere. Ciucă a declarat că partidul său va rămâne totuși la guvernare pentru a preveni „abuzurile” PSD și pentru a asigura un guvern funcțional care să organizeze alegerile din decembrie 2024.

Acuzațiile lui Ciucă au fost formulate în contextul unei decizii recente a Curții Constituționale care a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale.

 

Ciolacu respinge acuzațiile

 

În replică, Ciolacu a catalogat drept „lozinci de campanie” toate acuzațiile formulate de Ciucă, menționând că aceste tactici nu au loc într-o democrație matură. „Sunt niște lozinci care funcționau în anii '92-'96. Suntem în 2024. Putem chema observatori internaționali, dar să ne facem de râs ca țară cu astfel de acuzații?”, a spus premierul.

Pe tema unei posibile alianțe cu AUR, Ciolacu a fost la fel de tranșant: „Este exclus ca PSD să facă vreodată o alianță cu AUR. Cu astfel de minciuni nu câștigi alegerile. Mă așteptam la o campanie electorală mai inventivă, nu cu tampenii de genul ca PSD fură, ca are puterea totală. Îmi aduc aminte ca dl Iohannis își dorea să aiba guvernul său. Eu v-am anunțat că primul ministru nu va fi de la PSD și acest lucru îl voi face dupa alegeri, dupa 1 decembrie, dupa ce romanii se vor exprima prin vot”.

 

Demisia în caz de retragere a PNL

 

Întrebat despre ce se va întâmpla în cazul în care PNL își retrage miniștrii din guvern, Ciolacu a răspuns clar: „Îmi voi depune mandatul”,conform Hotnews. Aceasta nu este prima dată când premierul face o astfel de promisiune.

De altfel, surse politice au indicat că Ciolacu a luat deja în considerare acest scenariu și a pregătit un plan de retragere în cazul în care PNL decide să părăsească guvernarea.

 

Liberalii evită o decizie finală

 

Cu toate acestea, marți, PNL a respins ideea unei retrageri imediate de la guvernare. Purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, a declarat că nu s-a discutat despre retragerea miniștrilor și că, deocamdată, PNL va continua să participe la guvernare. „Este normal să încercăm, în aceste două luni rămase, să menținem un guvern funcțional care să organizeze alegerile”, a spus Stroe.

PNL urmează să ia o decizie finală în următoarele zile, după o serie de întâlniri cu liderii organizațiilor județene, inclusiv o ședință a Biroului Politic Național programată pentru joi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel