Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Decizia BEC: Iohannis poate candida pe lista PNL la alegerile parlamentare
WhatsApp
Biroul Electoral Central a decis că președintele Klaus Iohannis poate candida pe lista PNL fără a modifica legea. 

Biroul Electoral Central (BEC) a decis vineri că nu este necesară modificarea legii pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de senator pe lista PNL. Conform deciziei BEC, „o persoană poate candida pe lista de partid fără să fie membru de partid, dar nu va fi considerat candidat independent.” 

Aceasta înseamnă că președintele Iohannis ar fi putut participa la alegerile parlamentare din decembrie pe lista PNL, fără să demisioneze din funcția de președinte și fără să devină membru al partidului. Cu toate acestea, înainte de pronunțarea BEC, Klaus Iohannis a declarat că nu va candida la alegerile parlamentare din acest an.

Președintele a afirmat vineri: „Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane.”

Eventuala candidatură a președintelui și modificarea legii pentru a-i permite acestuia să candideze în timpul mandatului au fost subiecte de tensiune în coaliția de guvernare. După ce PSD a anunțat că nu susține modificarea legislației propusă de liberali, PNL a solicitat BEC un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie.

"Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane," a transmis Klaus Iohannis prin intermediul administrației prezidențiale. 

Primul mesaj referitor la o candidatură a președintelui Klaus Iohannis la Parlament a fost transmis miercuri, în SUA. 

Întrebat dacă intenționează să candideze în alegerile parlamentare și dacă a purtat discuții în acest sens cu liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis a precizat că va clarifica problema unei posibile candidaturi în perioada următoare, într-o discuție care va avea loc în România. 

„Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar. Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și, atunci, cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege și eu nu doresc să existe,” a asigurat Iohannis în declarațiile sale pentru jurnaliști, pe marginea Adunării generale a ONU. 

Referitor la modul în care va continua guvernarea până la alegeri și dacă este posibilă o reluare a coaliției PNL-PSD după scrutin, șeful statului a spus că este prematur să ofere un răspuns, dar a subliniat că partidele nu trebuie să renunțe la abordările lor politice în campanie. 

„În mod normal, după alegeri se numără voturile din Parlament și de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliții care dau guvernarea. Este cam devreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campanie și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă,” a adăugat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel