Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal după ce eurodeputata Diana Şoşoacă l-a omagiat pe fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Potrivit surselor, ancheta vizează săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 5 din OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
CCR a motivat decizia de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă. Vezi AICI documentul
Art. 5 prevede: "Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi".
Şi fostul eurodeputat Vlad Gheorghe a anunţat luni că va depune la Parchetul General o plângere penală împotriva Dianei Şoşoacă pentru antisemitism şi promovarea de concepţii fasciste.
Sâmbătă, după ce Curtea Constituţională i-a invalidat candidatura la alegerile prezidenţiale, Diana Şoşoacă a intrat live pe Youtube şi l-a omagiat pe fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.
"Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât "Trăiască Legiunea şi Căpitanul" care au fost omorâţi de aceeaşi putere jidănească care a acţionat şi acum. Ruşine tuturor!", a spus Şoşoacă.
Biroul Electoral Central (BEC) a dat o lovitură importantă pe scena politică din România, respingând cea de-a doua candidatură a Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024. Decizia vine la doar câteva zile după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat prima sa încercare de a intra în cursa pentru Cotroceni, iar consecințele asupra dinamicii electorale pot fi semnificative.
Șoșoacă, lider al partidului SOS România, rămâne acum fără opțiuni pentru a-și relua candidatura, dar a reacționat vehement, promițând că va continua lupta pe alte căi.
Cea de-a doua cerere de candidatură a Dianei Șoșoacă a fost depusă în ultimele minute înainte de expirarea termenului limită, imediat după decizia CCR. Cu toate acestea, BEC a considerat inadmisibilă această candidatură dintr-un motiv procedural: lipsa semnăturilor de susținere. Potrivit legii electorale, orice candidatură la funcția de președinte trebuie să fie însoțită de un număr minim de semnături valide, iar în acest caz, Șoșoacă nu a prezentat aceste semnături la momentul depunerii dosarului.
Surse din cadrul BEC au dezvăluit că membrii USR și PNL au votat pentru acceptarea candidaturii Dianei Șoșoacă, însă ceilalți membri au fost împotrivă, ceea ce a dus la respingerea dosarului. Deși decizia poate fi contestată în instanță, perspectivele ca Șoșoacă să revină în cursă sunt extrem de limitate.
Diana Șoșoacă a reacționat rapid la decizia BEC, postând un mesaj pe Facebook în care și-a exprimat frustrarea și indignarea față de ceea ce ea consideră a fi o nedreptate gravă. În declarațiile sale, Șoșoacă a criticat dur Curtea Constituțională, cerând chiar desființarea acesteia și acuzând-o de abuzuri și practici împotriva statului de drept.
„Cea mai mare mârșăvie a Curții Constituționale,” a spus Șoșoacă, adăugând că această instituție nu mai are legitimitate în ochii poporului român. „Trebuie desființată și aleasă de poporul român”, a continuat ea, acuzând atât CCR, cât și BEC de subminarea procesului democratic.
Șoșoacă a anunțat că va contesta decizia BEC și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), promițând că nu se va lăsa intimidată de aceste piedici.
„Biroul Electoral Central AUR, PSD și UDMR au votat împotriva candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă! Acum înțelegeți că AUR=PSD=UDMR?
Simion+Ciolacu+Hunor! USR și PNL joacă teatru! Voturile suveraniștilor S.O.S. nu merg la sistem! Luptăm până la capăt!”, a mai scris pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News