Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PNL rămâne fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora. BEC a respins lista propusă de partid
WhatsApp
PNL rămâne fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora, după ce BEC a respins lista propusă de partid. Motivul? Pe listă sunt doar bărbați. 
Coaliția PSD-PNL (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins vineri, 4 octombrie, mai multe liste de candidați pentru circumscripția electorală Diaspora, în vederea alegerilor parlamentare. Printre partidele afectate se numără Partidul Național Liberal (PNL), Partidul DREPT și Partidul Forța Dreptei.

Conform unor surse din cadrul BEC, lista PNL pentru Camera Deputaților și listele Partidului DREPT și Forța Dreptei pentru Senat au fost respinse.

Motivul invocat pentru respingerea acestor liste este nerespectarea egalității de șanse între bărbați și femei, principiu garantat de Constituția României, în articolul 16, alineatul 3. Acest principiu constituțional a fundamentat și Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, care include dispoziții specifice și în legislația electorală.

Problema lipsei reprezentării feminine pe listele electorale a fost subiectul mai multor decizii anterioare ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), astfel încât există șanse reduse ca hotărârile BEC să fie anulate de către ÎCCJ.

Data limită pentru depunerea listelor de candidați a fost 2 octombrie. În acest moment, partidele PNL, DREPT și Forța Dreptei se confruntă cu riscul de a nu figura pe buletinele de vot în Diaspora pentru Camera Deputaților (PNL) și Senat (DREPT și Forța Dreptei).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel